našķoties

View Original

leģendārā Zīles kafijas kūka ar zemenēm

Lai pagatavotu Zīles kafijas kūku ar zemenēm 24 cm diametra izmērā nepieciešams:

Biskvītkārtām nepieciešams:

5 olas (ja ir tādas lielizmēra, tad 4 būs gana)

140 g kviešu miltu

200 g cukura

1/2 tējk. cepamais pulveris

+sviests veidnes ieziešanai

Krēma pagatavošanai nepieciešams:

500 ml saldā krējuma

40 g pūdercukura

1 tējk. šķīstošā kafija (jā, šķīstošo kafiju var aizstāt ar stipru malto kafiju, bet autentiska kūka versija būs tikai ar šķīstošo)

vaniļas ekstrakts (vai vaniļa jebkādā citā formā) pēc garšas

Kūkas viducī vajadzēs vēl:

200 g svaigu zemeņu

1,5 tējk. šķīstošās kafijas aplietas ar 140 ml ūdens

Pagatavošana:

  1. Pagatavo vienu biezu biskvītkārtu - bļodā iesit olas, tās kuļ kādas 2 min, tad, turpinot kulšanu, lēnām pievieno cukuru un masu turpina mikserēt vēl 7 - 8 min, līdz izveidojusies pavisam gaisīga masa.

  2. Sietiņā ber miltus, tiem pievieno cepamo pulveri un iesijā olu masā, un bez kulšanas iemaisa saudzējot gaisīgumu un tā tik kādas 10 reizes visu apmaisot.

  3. Mīklu izlīdzina ar cepampapīru izklātā un ar sviestu ieziestā formā, tad biskvītkārtu liek līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī un cep 30 - 35min. Svarīgi cepeškrāsns durvis nevirināt un pannu nenovietot uz paša augstākā plauktiņa, lai virspuse neapdegtu.

  4. Pagatavo pildījumu - bļodā lej saldo krējumu, pievieno pūdercukuru, šķīstošo kafiju, tad ar mikseri visu saputo stingrās putās.

  5. Kad biskvīts gatavs, cepeškrāsni izslēdz, atver durtiņas un to atstāj atdzist kādas 30 min, tad no krāsns izņem un atdzesē pavisam (jā, kūka šajā brīdī sakritīsies un tas ir ok, tā dzīvē iekārtots). Atdzisušu biskvītu sagriež uz pusēm.

  6. Saliek kūku - vispirms liek vienu biskvītkārtu, to viscaur aplaista ar pagatavotu kafiju, tad izkārto sagrieztas zemenes, pāri tām izlīdzina krēmu (jāsarēķina tā, lai tas pietiek vēl kūkas ārpusei), ar kafiju samitrina arī otras biskvītkārtas apakšpusi, to liek pāri krēmam, tad ar krēmu pārklāj kūku.

  7. Kūku dekorē un pirms pasniegšanas atstāj ievilkties vismaz 3-4h. Labu apetīti un sūtiet bučas Zīlei ❤️ #našķoties