našķoties

View Original

vienkārši ļoti garšīga šokolādes kūka ar avenēm

Lai pagatavotu 20 cm diametra kūku (svarā kādu drusciņu virs 2 kg ) nepieciešams:

Trīs biskvīta kārtām nepieciešams:

300 g kviešu miltu

300 g cukura

220 ml kefīra vai paniņu

200 ml piena

120 ml eļļas

2 olas

80 g nesaldināta kakao

2,5 tējk. cepamā pulvera

vaniļas cukurs, vaniļas pupiņu pasta, vaniļas ekstrakts vai vaniļa jebkādā citā formā pēc garšas

šķipsniņa sāls


Krēma daļai:

500 g maskarpones krēmsiera (istabas temperatūrā)

240 pūdercukura

180 g sviesta (istabas temperatūrā)

60 g nesaldināta kakao

vaniļas cukurs, vaniļas pupiņu pasta, vaniļas ekstrakts vai vaniļa jebkādā citā formā pēc garšas


Šokolādes glazūrai:

150 g tumšās šokolādes

150 g saldā krējuma


+ 100 g aveņu ievārījuma

+ 200 g svaigu aveņu, kuras salikt starp kūkas kārtām (riktīgi aveņu mīļi šo daudzumu var reizināt ar 2 un avenes likt starp abām krēma kārtām)

+ šokolāde un avenes kūkas dekorēšanai

See this content in the original post

Pagatavošana:

  1. Sāk ar biskvīta kārtu pagatavošanu - vienā bļodā samaisa miltus ar cepamo pulveri, cukuru, kakao un sāli, otrā - kefīru vai paniņas ar pienu, olām, eļļu un vaniļu. Sausās sastāvdaļas ber slapjajās un visu aši apmaisa (ar lielo maisīšanu te neaizraujas, lai kūka sanāk tāda gaisīgāka).

  2. Apmēram trešdaļu mīklas izlīdzina ar cepamo papīru izklātā cepampannā, kurai iekšējās maliņas ieziestas ar drusciņu sviesta, tad kūkas biskvītu gatavo līdz 175°C sakarsētā cepeškrāsnī 25 - 27 min. Tā pagatavo un atdzesē visas trīs kūkas biskvītkārtas.

  3. Pagatavo šokolādes krēmu - pavisam mīkstu sviestu liek mikserbļodā, sāk darbināt mikseri un sviestu kuļ kādu minūti, tad lēnām pievieno pūdercukuru un kulšanu turpina vēl labas 4 - 5 min, līdz izveidojusies pavisam gaiša masa, tad, pievieno vaniļu, izsijātu kakao, to ieputo un pa daļām pievieno krēmsieru ar mikseri visu aši apmaisot (te neieteiktu ar mikserēšanu aizrauties, tik tā aši, lai nepārkultu).

  4. Sāk sakārtot kūku - pirmo biskvītkārtu pārklāj ar aveņu ievārījumu (ievārījumu vajadzētu uzklāt kādus 2 cm no malām atstājot brīvus, jo pēcāk tas nedaudz gribēs aizbēgt no kūkas virsmas), to pārklāj ar krēmu. Krēma virspusē saliek avenes un visas nedaudz piespiež, tad pārklāj ar vēl kādu ēdamkaroti krēma. Pēcāk liek otru biskvīta kārtu, to pārklāj ar krēmu (ja gribas aveņu daudzumu dubultot, tad arī šajā krēmā saspiež vēl svaigās avenes) un visu pabeidz ar trešo biskvītu.

  5. Kūku no visām pusēm pārklāj ar atlikušo krēmu un liek ledusskapī atdzist apmēram stundu. Pēc stundas krēms būs sastindzis un kūku (ja nepieciešams) varēs vēl mazliet vizuāli pavisam vienkārši pielabot.

  6. Pagatavo šokolādes glazūru - katliņā uzkarsē saldo krējumu līdz stadijai "gandrīz vārās", ar to pārlej smalki sakapātus šokolādes kriksīšus un visu atstāj ievilkties apmēram minūti, tad maisa, līdz izveidojusies viendabīga šokolādes masa.

  7. Kūku pārlej ar šokolādes glazūru, augšpusē kārto avenes un beigu beigās visu dekorē ar sakapātu šokolādi. Kūku līdz pasniegšanai glabā ledusskapī, bet pirms celšanas galdā kādu stundiņu atlaidina istabas temperatūrā.

See this content in the original post