našķoties

View Original

vienkāršais cepumu kārtojums ar gaisīgo šokolādes krēmu

Lai pagatavotu cepumu kārtojumu apmēram 20 x 30 cm lielā formā nepieciešams:

36 gab. (jeb 390 g) cepumu “Selga“ ar šokolādes garšu (+ kāds cepums noderēs dekorēšanai)

Krēmam:

350 ml piena

100 g sviesta

70 g cukura

50 g kviešu miltu

2 olas

30 g nesaldināta kakao pulvera

vaniļas cukurs, vaniļas pupiņu pasta, vaniļas ekstrakts vai vaniļa jebkādā citā formā pēc garšas

šķipsniņa sāls

+ 300 ml saldā krējuma + 30 g cukura


Glazūrai:

100 g saldā krējuma

100 g tumšās šokolādes

See this content in the original post

Pagatavošana:

  1. Vispirms sāk ar kūkas krēma pagatavošanu (tas vispār arī ir vienīgais tāds riktīgais darbs šī deserta pagatavošanā) - katliņā lej 250 ml piena un uzkarsē. Atsevišķā bļodiņā ber miltus, pievieno atlikušo pienu, kakao, olas, cukuru, vaniļu un sāli.

  2. Olu masai, to kārtīgi maisot, pavisam lēnām pievieno uzkarsēto pienu (šādi olas nepārvērtīsies kultenī, taču veidos krēmīgu konsistenci, tikai svarīgi visu tiešām aši maisīt).

  3. Visu maisījumu no bļodas pārlej atpakaļ katliņā.

  4. Aktīvi maisot, krēmu karsē uz nelielas uguns, līdz pirmajam burbulim, tad katliņu no plīts noņem. Krēmam pievieno kriksīšos sagrieztu sviestu un maisa, līdz sviests pilnībā izkusis, tad krēmu atdzesē.

  5. Bļodā lej saldo krējumu, pievieno cukuru un ar mikseri saputo to stingrās putās, tad pa daļām putukrējumu iecilā atdzesētajā krēmā.

  6. Ķeras pie paša kārtojuma - formas apakšpusē izkārto 12 cepumus, tos pārklāj ar trešdaļu pagatavotā krēma, tad izkārto vēl 12 cepumus, tos pārklāj ar otru trešdaļu krēma, tad liek trešo 12 cepumu kārtu un tās augšpusē izlīdzina atlikušo krēmu.

  7. Pagatavo glazūru - katliņā uzkarsē saldo krējumu līdz stadijai “gandrīz vārās”, katliņu no karstuma noņem un tajā ieber pavisam smalki sakapātu šokolādi. Abas sastāvdaļas atstāj “sadraudzēties” apmēram minūti, tad maisa, līdz šokolāde izkususi un izveidojusies viendabīga masa.

  8. Glazūru izlīdzina pār pagatavoto kārtojumu, tad to liek ledusskapī un atstāj ievilkties vismaz 3h (bet vislabāk atstāj uz nakti). Beigu beigās kārtojumu pirms pasniegšanas izdekorē ar svaigām ogām, augļiem un/vai sadrupinātiem cepumiem