našķoties

View Original

vienkāršais ābolu pīrāgs

Lai pagatavotu vienkāršo ābolu pīrāgu nepieciešams:
Mīklai:
200 g kviešu miltu
110 g auksta sviesta
50 ml auksta piena (var izmantot arī ūdeni)
30 g cukura
šķipsniņa sāls

Pildījumam:
3 - 4 skābākie āboli
30 g cukura
2 ēd.k. citrona sulas
1 ēd.k. kartupeļu cietes
1/2 tējk. malta kanēļa

+ ola pārsmērēšanai un cukurs pārbēršanai pirms cepšanas, pūdercukurs un/vai saldējums pasniegšanai
 


Pagatavošana:
1. Virtuves kombainā ber miltus, cukuru un sāli, apmaisa, tad pievieno kubiņos sagrieztu auksto sviestu un maisa kādas 10 sekundes, līdz izveidojušās drupačas.

2. Drupačām pievieno auksto pienu un kombainu darbina vēl kādas 7-10 sekundes, līdz izveidojusies tāda neviendabīga, bet tomēr mīklveidīga masa (2 lietas, ko paturēt prātā - ar maisīšanu nepārspīlējam un mīklu nesasildām, tad tā izcepta būs cepumaina un kraukšķīga).

3. Mīklu izber uz atritinātas pārtikas plēves, aši izveido kaut ko līdzīgu plakanam plācenim, pārklāj ar plēvi un to liek ledusskapī atdzesēties apm. 30 min.

4. Āboliem izņem serdes, tos sagriež šķēlītēs, ber bļodā, pievieno kanēli, cukuru, kartupeļu cieti un citrona sulu, ar rokām samaisa, lai viscaur ticis i cukurs, i sula, i kanēlis, i ciete.

5. No ledusskapja izņem mīklu, to izrullē aptuveni 30 cm diametra apļveidīgā formā, viducī vairākās kārtās saliek ābolu šķēlītes, mīklas malas saloka uz viduci un viegli piespiež.

6. Mīklas maliņas apziež ar sakultu olu, pārber ar cukura šķipsniņu. Pīrāgu liek 200°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 35-40 min, vai līdz tā virspuse kļuvusi glīti brūna un pildījums burbuļo.

7. Pīrāgu pasniedz pārbērtu ar pūdercukuru un/vai tādu riktīgu saldējuma piku virspusē