našķoties

View Original

vaniļas krēma kūka ar šokolādi

Lai pagatavotu 24 cm izmēra kūku nepieciešams:

Biskvītam:

300 g cukurs

220 g kviešu milti

100 g sviests (istabas temperatūrā)

120 ml piens

120 ml kafija*

2 olas

40 g nesaldināts kakao pulveris

1 tējk. cepamais pulveris

šķipsniņa sāls

 

Kūkas krēmam:

240 ml piens

220 g sviests (istabas temperatūrā)

200 g pūdercukurs

80 g kviešu milti

sēklas no 1 vaniļas pāksts

 

Šokolādes micītei:

250 g tumšā šokolāde (izmantoju šo "Laimas" tumšo 47%)

150 ml saldais krējums

 

+ kādas pāris ēdamkarotes skāba ievārījuma vai ar cukuru saspaidītu skābu ogu pēc izvēles. šoreiz izmantoju brūkleņu un ābolu ievārījumu.

+ kafija*

 

Pagatavošana:

  1. Vispirms pagatavo biskvītkārtas - mikserbļodā liek sviestu, tam pievieno cukuru un ar mikseri puto kādas 2-3 min, līdz izveidojusies gaiša un gaisīga masa. Tad, turpinot masu mikserēt, pa vienai pievieno olas.
  2. Citā bļodā sajauc miltus ar kakao, cepamo pulveri un sāli, pēcāk, turpinot maisīšanu, iejauc pusi no sausajām sastāvdaļām, tad pievieno pienu, tad otru pusi sauso sastāvdaļu un beigās pagatavoto kafiju.**
  3. Ietaukotā un ar cepamo papīru izklāta cepampannā izlīdzina pusi no pagatavotās mīklas un liek gatavoties 175°C sakarsētā cepeškrāsnī kādas 20 - 25 min. Kad pirmā biskvīta kārta ir izcepusies, tāpat pagatavo arī otru, pēcāk abas pilnībā atdzesē.
  4. Nu, ir laiks pagatavot krēmu - miltus ber katliņā un, lēnām maisot, pievieno pienu tā, lai neizveidojas kunkuļi.*** Katliņu liek uz plīts un maisot karsē kādas 2 min, vai līdz izveidojusies pabieza masa, pēcāk to atdzesē istabas temperatūrā.
  5. Kad miltu un piena masa ir pilnībā atdzisusi, tai pievieno sviestu (tieši tādā pašā istabas temperatūrā) un ar mikseri kuļ kādas 2 min, tad, turpinot mikserēt, masai lēnām pievieno pūdercukuru un sēklas no vaniļas pāksts, tad maisa vēl kādu minūti, un beigu beigās krēms ir gatavs.
  6. Vēl atliek pagatavot šokolādes micīti - katliņā lej saldo krējumu, uzkarsē, līdz parādās pirmie burbulīši, katliņu noņem no karstuma avota (obligāti, obligāti), tajā ieber šokolādes gabaliņus, katliņam uzliek vāku un tā atstāj 1-2 min, tad maisa, līdz izveidojusies viendabīga un spīdīga masa. Pirms to klāj uz kūkas, jāpārliecinās, ka masa ir pietiekami bieza (lasīt - atdzisusi).****
  7. Saliekam kūku - apakšā liek vienu no abām biskvīta kārtām, to bagātīgi pārlej ar pagatavoto kafiju, tad klāj skābo ievārījumu vai samaltās ogas, pēcāk izlīdzina visu vaniļas krēmu, ko pārklāj ar otru biskvīta kārtu (no pieredzes teikšu, ka nenožēlosiet, ja arī šīs kārtas apakšpusi kārtīgi saslapināsiet ar kafiju, būs tā vērts), virspusē klāj nedaudz atdzesēto šokolādes masu.
  8. Beigu beigās kūku liek ledusskapī uz kādām 4 h vai nakti, pēcāk tā būs pilnībā gatava griešanai, pasniegšanai un ēšanai.

 

 

 

* ieteiktu 1 ēd.k. maltās kafijas apliet ar kādiem 200 ml vāroša ūdens, tad atstāt atdzist. 120 ml noderēs mīklai, taču atlikušo kafiju varēs likt lietā aplejot gatavās biskvītkārtas.

** šādā secībā pievienojot sastāvdaļas, pastāva mazāka iespējamība, ka izveidosies kunkulīši.

*** labi, ja šeit izveidosies kāds kunkulītis, masu pēcāk jebkurā brīdī varēsiet 'izlaist' cauri sietiņam, tā kā nekādu uztraukumu.

**** iespējams, ka istabas temperatūra ir krietni augsta, tāpēc ļoti ticams, ka masa būs uz brīdi jāatstāj ledusskapī, līdz tā kļūst nedaudz stingrāka.