našķoties

View Original

sāļais kliņģeris

Lai pagatavotu sāļo kliņģeri nepieciešams:

Mīklai:

280 g miltu

200 ml silta piena

30 ml eļļas

7 g sausā rauga

20 g cukura

1/4 tējk. sāls


Pildījumam:

250 g kūpināta cūkas šķiņķīša

200 g "Krievijas" siera

1/2 sarkanās paprikas

1/2 vidēja izmēra sīpola

1/2 tējk. saldās paprikas pulvera

1/4 tējk. sāls

šķipsniņa maltu melno piparu

1 ēd.k. eļļas cepšanai

+ ola kliņģera apziešanai pirms cepšanas

+ 2 ēd.k. smalki sarīvēta parmezāna tipa siera (un vispār kliņģerim derēs arī tas pats "Krievijas" parastais)

TE SEKO SVARĪGA PIEBILDE - kā jau teicu, ar pildījumu var variēt miljons gardos veidos, piemēram, pievienojot marinētus gurķīšus, apceptas sēnes, sriračas mērci asumam, tomātu mērci, majonēzi, žāvētu gaļu, dažādu veidu sierus, novārītas olas, marinētus šampinjonus, izspiestas ķiploka daiviņas un vēl visādus gardumus, kas atrodami mājās.

See this content in the original post

Pagatavošana:

  1. Pagatavo rauga mīklu - bļodiņā sajauc sauso raugu, cukuru un 100 ml silta piena, samaisa un atstāj siltā vietā uzbriest 15 minūtes.

  2. Lielā bļodā ber miltus, pievieno sāli, rauga maisījumu, eļļu un atlikušo pienu. Visas sastāvdaļas mīca apmēram 10 minūtes, pēcāk mīklu saveļ bumbā, to liek bļodā un atstāj uzrūgt siltā vietā 1 stundu (jā, 10 minūšu mīcīšana var likties ilgi, bet tas būs tā vērts un, jā, mīkla būs diezgan ķepīga, tā tam arī jābūt, viss ir kārtībā 🙂).

  3. Pagatavo pildījumu - uz pannas sakarsētā eļļā apcep smalki sakapātu sīpolu, tad pievieno mazos kriksīšos sagrieztu papriku un cep vēl apmēram 3 minūtes, tad pannu noņem no plīts, iemaisa smalki sagrieztu gaļu, sāli, piparus, paprikas pulveri, pēcāk, kad sastāvdaļas atdzisušas, pievieno arī sarīvētu sieru.

  4. Uzrūgušo mīklu sadala uz pusēm un uz galda, kas apbērts ar miltiem, katru daļu izrullē apmēram 12 x 80 cm garā taisnstūrī. Katras mīklas strēmeles vidū visā garumā izlīdzina pusi pildījuma, ar pirkstiem saspiež kopā mīklas garākās malas izveidojot divas garas mīklas desas. Tās novieto paralēli vienu otrai un liekot pāri vienu otrai izveido tādu kā pīni.

  5. Vispirms uz cepamās plātnes novieto pīnes viduci, tad tajā liek arī abus galus (tā pārcelšana izdosies visērtāk), tos aptin vienu ap otru kādas divas, trīs reizes, galu saspiež kopā ar pirkstiem un paliek zem kliņģera vidusdaļas (izveidosies pavisam klasiska kliņģera forma).

  6. Kliņģeri pārklāj ar tīru dvielīti un atstāj atkārtoti uzrūgt stundu, tad apziež ar sakultu olu, pārber ar smalki sarīvētu sieru un gatavo līdz 190°C sakarsētā cepeškrāsnī 25 - 30 minūtes. Gatavu kliņģeri nedaudz atdzesē, tad pasniedz 🥨