našķoties

View Original

vienkāršā krēma kūka

Lai pagatavotu vienkāršo krēma kūku apmēram 30 x 23 cm izmērā (katram pannas izmērs varētu drusciņ gan atšķirties, bet vēlams piemeklēt kaut ko tuvu šim) nepieciešams:

Plaucētās mīklas pamatam un augšējai daļai nepieciešams:

240 ml ūdens

150 g kviešu miltu

120 g sviesta

5 olas

1 tējk. cepamais pulveris

šķipsniņa sāls

+ sviests cepampannas ietaukošanai pirms cepšanas


Krēma viducim nepieciešams:

740 ml piena

150 g cukura

120 g sviesta

100 g kartupeļu miltu jeb kartupeļu cietes

50 g kviešu miltu

4 olas

vaniļas pupiņu pasta, vaniļas ekstrakts vai vaniļas cukurs

šķipsniņa sāls

+ pūdercukurs kūkas pārkaisīšanai pirms pasniegšanas un svaigas ogas pasniegšanai

See this content in the original post

Pagatavošana:

  1. Vispirms pagatavo plaucēto mīklu - katliņā lej ūdeni, pievieno sviestu un karsē, līdz sviests izkusis un ūdens vārās.

  2. Atsevišķi bļodiņā sajauc sāli, miltus un cepamo pulveri. Kad katliņā ūdens un sviesta maisījums vārās, samazina karstumu, katliņā ber bļodiņas saturu un, turpinot karsēt, ar karoti visu ļoti aktīvi maisa apmēram 40 sekundes (mīkla būs pārvērtusies tādā dzeltenā pikucī un atlipusi no malām).

  3. Mīklu nedaudz atdzesē, tad pārvieto mikserbļodā, iedarbina mikseri un, pa vienai iekuļ visas olas (te svarīgi atcerēties, ka, ja karstums būs par lielu, olas var pārvērsties kultenī, tāpēc, pirms pievienot olas, noder mīklu nedaudz pakult un tā nedaudz atdzisīs).

  4. Pannu ieziež ar sviestu, tajā izlīdzina pusi no pagatavotās mīklas, pannu liek līdz 200°C sakarsētā cepeškrāsnī un pamatni gatavo 20 - 25 minūtes. Pēcāk tāpat gatavo arī otru pusi mīklas un abas atdzesē (vislabāk pagatavotās plāksnes izkārtot uz kāda režģa, lai apakšpusē atdziestot tā nekļūtu mitra).

  5. Pagatavo krēmu - palielā katlā lej 500 ml piena, pievieno sviestu un cukuru un lēnām karsē, tikmēr atsevišķā bļodā samaisa kartupeļu cieti, kviešu miltus, šķipsniņu sāls, lēnām iemaisa atlikušo pienu (lai neveidojas kunkuļi) un visubeidzot pievieno arī olas un vaniļu (vaniļas daudzums atkarīgs no izvēlētā vaniļas veida un ražotāja, taču krēms būs supergards, ja vaniļa tajā būs patiesi jūtama).

  6. Kad katliņa saturs sācis vārīties, karstumu zem tā samazina un, aktīvi maisot (visefektīvāk to paveikt izdosies ar putojamo slotiņu), lēnām pievieno visu bļodā sajaukto (te tā maisīšana patiešām jāveic pavisam aktīvi, lai apakšpusē krēms nepiedegtu) un, tā maisot, masu turpina karsēt apmēram, līdz tā pavisam sabiezē biezā krēmā (iesākumā varētu likties, ka nekas nebiezē, taču milti uzbriedīs un olas arī darīs savu, pēc brīža viss saies tādā biezā, biezā krēmā).

  7. Tajā pašā pannā, kurā tika izceptas mīklas plāksnes, saliek kūku (ja apakšā būs izklāts cepamais papīrs, kūku būs pavisam vienkārši no pannas pēcāk izņemt, bet var iztikt arī bez tā) - apakšā liek vienu mīklas plāksni, uz tās liek un izlīdzina visu pagatavoto krēmu, tad virs krēma kārtas liek otru mīklas plāksni un to nedaudz krēmam piespiež (vispār kūku var arī papildināt ar svaigām ogām vai kādu tās ievārījumu, tad izvēlētais pildījums jāliek pirms vai pēc krēma izklāšanas uz plaucētās mīklas kārtas).

  8. Pagatavoto kūku liek ledusskapī un atdzesē apmēram 2 stundas vai atstāj uz nakti, tad apber ar pūdercukuru un griež gabaliņos. Kūku pasniedz ar svaigām ogām.

See this content in the original post