našķoties

View Original

siera tarte ar karamelizētiem sīpoliem

Lai pagatavotu siera tarti ar karamelizētiem sīpoliem 24 cm izmēra formā nepieciešams:

Pamatnes pagatavošanai nepieciešams:

200 g kviešu miltu

100 g auksta sviesta

30 g rīvēta parmezāna tipa siera

40 -50 ml ledusauksta ūdens

šķipsniņa sāls

Pildījuma pagatavošanai nepieciešams:

3 - 4 paliela izmēra sīpoli (nomizojot kādi 350g sīpolu)

20 g sviesta

2 ēdamkarote eļļa

1 tējkarote brūnais cukurs

šķipsniņa sāls

200 ml saldā krējuma

70 g rīvēta parmezāna tipa siera

50 - 70 g zilā pelējuma siera (atkarībā no tā, cik tā mīlestība pret zilo sieru ir liela. ja tās mīlestības nav nemaz, tad to var arī nepievienot vai aizvietot ar kādu citu sieru pēc izvēles)

50 ml piena

2 paliela izmēra olas

1 olas dzeltenums

1/2 tējkarote svaiga timiāna

šķipsniņa sāls un drusciņa maltu melno piparu

Pagatavošana:

  1. Vispirms pagatavo tartes mīklu - virtuves kombainā ber miltus, sāli, rīvētu sieru, apmaisa, tad pievieno kubiņos sagrieztu auksto sviestu un maisa kādas 10 sekundes, līdz izveidojušās drupačas (ja mājās virtuves kombaina nav, tad sastāvdaļas aši saspaida ar rokām, cenšoties sviestu ar roku siltumu dikti nesasildīt).

  2. Drupačām pievieno aukstu ūdeni un kombainu darbina vēl apmēram 10 sekundes, līdz izveidojusies tāda neviendabīga, bet tomēr mīklveidīga masa.

  3. Mīklu liek maisiņā vai ietin pārtikas plēvē, saplacina un liek ledusskapī dzesēties 30 minūtes.

  4. Pagatavo karamelizētos sīpolus - pannā izkausētā sviestā un eļļā ber nomizots un ripiņās sagrieztus sīpolus. Ik pa brīdim apmaisot, sīpolus karsē uz vidēji zemas uguns apmēram 20 minūtes (jā, jā, tiešām veselas 20), tad pievieno sāli un cukuru un gatavošanu turpina vēl 10 minūtes (sīpoliem nav jāapbrūnē, taču lēnām, lēnām jāsaraujas izmērā un jākļūst tādiem tumšākiem). Kad sīpoli pagatavoti, tad tos atstāj atdzist.

  5. Atdzesēto mīklu izrullē tik lielā izmērā, lai tā noklātu visu tartes pamatni, izlīdzina pamatnē, nedaudz ar nazi nolīdzina maliņas, kas sanākušas kādu drusciņu garākas (un to mīklu var ielipināt vietās, kur tās mīklas bijis par maz), tad formu ar mīklu vēlreiz liek ledusskapī un atdzesē 10 minūtes.

  6. Mīklas pamatni izņem no ledusskapja, tajā ieklāj ieklāj cepamo papīru, un uz tā uzber labi daudz pupas, zirņus, grūbas, griķus vai tos graudaugus/pākšaugus, kas mājās pa rokai. Tos izlīdzina tā, lai visbiezākā kārta ir veidnes malās un cepamais papīrs cieši piespiests pie mīklas (šī darbība ir svarīga, lai mīkla saglabātu savu formu). Pannu liek līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 17 minūtes, tad cepamo papīru izņem un gatavošanu turpina vēl 7 - 8 minūtes.

  7. Pabeidz gatavot pildījumu - bļodā samaisa saldo krējumu ar olām un olu dzeltenumu, pienu, sarīvētu parmezāna tipa sieru, nelielos kriksīšos salauztu vai sagrieztu zilo sieru, svaiga timiāna lapiņām, sāli un pipariem.

  8. Izcepto pamatni pilnībā atdzesē, tad tajā lej pildījumu, formu liek līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī un tarti cep vēl 20 - 25 minūtes.

  9. Labu apetīti un lai dzīvo siers un karamelizēti sīpoli. Man šķiet, ka viens tāds neliels gabaliņš tartes un liela karote svaigu salātu ir patiesi viena skaista savienība.