našķoties

View Original

magoņmaizītes

Lai pagatavotu kādas 24 magoņmaizītes nepieciešams:

720 g kviešu miltu + drusciņa miltu mīklas rullēšanai

250 ml silta ūdens

100 g izkausēta sviesta

80 g cukura

60 ml piena

40 ml eļļas (pēc izvēles un iespējas)

2 olas

12 g sausā rauga

šķipsniņa sāls

+ 1 ola maizīšu apsmērēšanai pirms cepšanas

Pildījumam nepieciešams:

250 g cukura

200 g magoņu

180 g sviesta

60 ml piena

Glazūrai nepieciešams:

Kakao glazūrai nepieciešams:

220 g cukura

60 ml ūdens

30 g nesaldināta kakao pulvera

Kausētās šokolādes glazūrai nepieciešams:

300 g piena šokolādes

Pagatavošana:

  1. Bļodiņā sajauc sauso raugu ar cukuru un silto ūdeni (siltu vai labāk pat remdenu, lai netīšām nesatraumētu rauga rūgtspēju) un atstāj uzbriest 15 minūtes.

  2. Atsevišķi samaisa izkausēto sviestu, pienu, eļļu un olas, tad pievieno aktivizēto raugu un šajā maisījumā iesijā miltus un pievieno sāli.

  3. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa, tad samīca ar rokām, izveido apaļu bumbu, apsmērē ar izkausētā sviesta paliekām, liek bļodā, to pārklāj ar tīru dvielīti un mīklu raudzē siltā vietā apmēram stundu.

  4. Kamēr mīkla rūgst, pagatavo pildījumu - katliņā liek sviestu, tam pievieno pienu un karsē, līdz sviests izkusis un katliņa saturs gandrīz vārās, tad iemaisa magones un cukuru, katliņu no plīts noņem, un atstāj pildījumu savā nodabā sagatavoties.

  5. Kad mīkla uzrūgusi, to vēlreiz samīca, sadala divās daļās un katru izrullē 35 x 45 cm liela taisnstūra formā.

  6. Uz katra mīklas taisnstūra vienmērīgi izklāj sagatavoto pildījumu, bez pildījuma atstāj tikai kādus 4 cm no vienas garākās taisnstūra malas. Mīklu rullē no vienas garākās malas uz otru (no tās, kur ir magoņu pildījums, uz to pusi, kur tā nav), tad beigu beigās ar pirkstiem mīklas maliņu piespiež pie visa mīklas rullējuma un saspiež kārtīgi kopā tā, lai cepoties mīklas maliņa neattaisītos.

  7. Katru garo mīklas rulli sagriež 12 līdzīga izmēra mazākos, tad tos izkārto uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru (te sanāks tieši 2 pilnumpilnas pannas), tad katru maizīti ar pirkstiem nedaudz saplacina un it kā pastaipa lielāku uz visām pusēm (to gan grūti izstāstīt, taču fotogrāfijas receptes apakšpusē noteikti to palīdzēs saprast labāk).

  8. Pirms cepšanas maizītes atkārtoti uzraudzē 15 minūtes, tad apziež ar sakultu olu, liek līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 24 - 27 minūtes.

  9. Gatavās maizītes atdzesē un tad izlemj, ar kuru glazūru tās papildināt - maizītes var apliet un tad uz tām izlīdzināt vienkārši izkausētu šokolādi vai arī piedāvāju pagatavot to kakao glazūru, ar kuru apziestas maizītes ierasti satiekam veikalos. Kakao glazūru pagatavo pavisam vienkārši - katliņā ber cukuru, pievieno ūdeni un, ik pa brīdim pamaisot, karsē, līdz cukura graudiņi pilnībā izkusuši, tad katliņu no plīts noņem un iemaisa kakao pulveri. Kakao glazūru kādu brītiņu atdzesē, tad, izmantojot otiņu, ar to pārziež visas maizītes (glazūra sākumā būs pavisam līstoša, taču atdziestot, tā ar katru brīdi sabiezēs). Lai dzīvo magoņmaizītes!