našķoties

View Original

pašgatavotas pastel de nata jeb portugāļu krēmkūciņas

Lai pagatavotu 12 krēma kūciņas + vēl vienu pusi mīklas atstātu nākamajai cepšanas reizei saldētavā nepieciešams (ja neko nākamajai reizei atstāt negribas un vienkārši pagatavot 24 krēmkūciņas, tad krēma sastāvdaļu daudzumu vienkārši dubulto un izcep visu mīklu):

Mīklai:

250 g kviešu miltu

200 g mīksta sviesta

180 ml ūdens

šķipsniņa sāls

+ padaudz miltu, lai darbotos ar ķepīgo mīklu


Krēmam:

150 ml piena

130 g cukura

80 ml ūdens

3 olu dzeltenumi

25 g kviešu miltu

kanēļa standziņa

vaniļas ekstrakts, vaniļas pupiņu pasta, vaniļas cukurs vai vaniļa jebkādā citā formā pēc garšas

See this content in the original post

Pagatavošana:

  1. Bļodā ber miltus, pievieno ūdeni, sāli un ar karoti (vai rokām) sastāvdaļas samaisa/samīca ķepīgā mīklā, mīklu izgāž uz galda, kas bagātīgi apbērts ar miltiem, un atstāj atpūsties 20 minūtes.

  2.  Ķepīgo mīklu no augšpuses apber ar miltiem un izrullē 40 x 40 cm izmēra kvadrātā (šeit svarīgi, lai vēl joprojām visur apkārt un riņķī būtu milti).

  3. Mīklu uz aci sadala 3 līdzīga izmēra kolonnās (neko negriež, tikai domās sadala 3 daļās). Divas no tām noklāj ar trešdaļu mīkstā sviesta atstājot kādu pusotru centimetru no ārējām malām bez sviesta + vienu trešdaļu visa mīklas kvadrāta atstāj nenoklātu.

  4. Šobrīd visticamāk kāda no mīklas daļām būs šķietami neglābjami pielipusi pie galda (un tas ir absolūti normāli un tā jābūt, mēs ar šo situāciju tiksim galā). Sāk ar tukšo (bezsviesta kolonnu) - to pārloka pāri vidējai ar sviestu noklātajai kolonnai (lai paceltu mīklu no galda, droši var izmantot špakteļlāpstiņu, mīklas skrāpi vai lielo nazi, tad mīklu varēs vienkārši nolipināt, nevienai  maliņai nav jābūt ne taisnai, ne glītai, par to absolūti nav jāuztraucas, mīkla vienkārši jādabū nost no galda). Kad tas paveikts, no galda nolipina otru ar sviestu nokāto kolonnu un to pārloka pāri mīklai. Sanāks tāds nevienāds taisnstūris (tiem, kam tas ir smuks un perfekts, taisnām maliņām un visu citu, tas arī ir labi, man tā vienkārši nesanāk :D).

  5. Taisnstūri piepaceļ, apakšā paber miltus, to pagriež pa 90 grādiem un atkal izrullē 40 x 40 cm lielā taisnstūrī.

  6. Atkārto 4. punktu izmantojot otru trešdaļu atlikušā mīkstā sviesta, līdz atkal esam nonākuši līdz salocītam taisnstūrim, to piepaceļ, atkal visu papildina ar miltiem, bet šoreiz to negroza.

  7. Taisnstūri izrullē 40 x 50 cm lielā taisnstūrī, ar nazi nedaudz nolīdzina nelīdzenās malas un to viscaur pārklāj ar atlikušo trešdaļu sviesta. Taisnstūri sāk cieši rullēt no vienas īsākās malas virzienā uz otru, līdz izveidojies garš mīklas rullis. To ērtības labad sagriež uz pusēm, abas mīklas puses ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī vismaz 2 stundas (šajā brīdī vienu mīklas pusi es noglabāju saldētavā un turpinu darboties tikai ar vienu atlikušo).

  8. Kamēr mīkla dzesējas, ķeras pie krēma daļas gatavošanas - bļodā ber miltus, pievieno 30 ml piena un samaisa (tas tamdēļ, lai neveidotos kunkuļi).

  9. Katliņā lej ūdeni, pievieno cukuru un kanēļa standziņu un uz vidējas uguns karsē, līdz cukurs pavisam izkusis un izveidojies cukura sīrups. Katliņu noņem no plīts.

  10. Citā katliņā uzkarsē atlikušo pienu līdz "gandrīz vārās" stadijai, tad, maisot miltu masu, tajā ielej karsto pienu. No cukura sīrupa izzvejo kanēļa standziņu un sīrupu iemaisa bļodā pie citām sastāvdaļām un pievieno vaniļu.

  11. Krēma maisījumu nedaudz atdzesē, tad pievieno olu dzeltenumus (svarīgi, lai maisījums nebūtu superkarsts, citādi olu dzeltenumi pārvērtīsies par kulteni), samaisa.

  12. Atdzesēto mīklas rullīti ar nazi sadala 12 līdzīga izmēra ripiņās. Katru ripiņu liek metāla mafinpannas nodalījumā (tā, lai uz augšpusi būtu pavērsta griezuma vieta un redzamas sviesta kārtiņas), un ar slapjām rokām no tām izveido nelielus mīklas groziņus (gribēju pabrīdināt, ja mājās ir tāda dziļāka mafinpanna, mīklas groziņiem nav jāaizsniedzas līdz pannas augšpusei, tik apmēram 2,5 - 2,8 cm augstumā).

  13. Mīklas groziņus piepilda ar krēma daļu atstājot pāris milimetrus no augšpuses bez pildījuma.

  14. Pannu liek iepriekš līdz 230°C sakarsētā cepeškrāsnī (augšas-apakšās karsēšanas režīmā) kādā no augstākajiem plauktiņiem un kūciņas gatavo 20 - 25 minūtes (ņemot vērā, ka katra cepeškrāsns ir dikti atšķirīga, iespējams, ka kādam mājās pēc šīm cepšanas minūtēm augšpuse nebūs tik brūna, cik gribētos, tad droši uz kādu minūti gatavošanas beigās var uzregulēt ventilatora režīmu un aši augšpuses padarīt pavisam brūnas).

  15. Pannu ar kūciņām izņem no krāsns, kūciņas nedaudz atdzesē, tad ņem ārā no pannas un pasniedz nedaudz pārbērtas ar kanēli un pūdercukuru.

  16. Tagad, draugi, sakiet, bija taču vērts, ne? :)


Noderīgi - lai ar mīklu darbotos, svarīgi, lai tā no visām pusēm saskartos ar miltiem, ne galda virsmu, jo mīkla būs patiešām ķepīga, taču, kad mīkla tiek locīta vai rullēta, svarīgi lielāko daļu pielipušo miltu atstāt uz galda, ne mīklā un tos ar otiņu no mīklas noslaucīt.