našķoties

View Original

mīkstie ķirbju cepumi ar šokolādi

Lai pagatavotu apmēram 30 cepumus nepieciešams:

250 g ķirbju biezeņa (par tā pagatavošanu un visu citu pierakstīju tur zemāk apakšā)

180 g kviešu miltu

120 g sviesta

100 g cukura parastā

70 g brūnā cukura

1 ola

1 tējk. piparkūku garšvielu

1/2 tējk. kanēļa

1/2 tējk. cepamā pulvera

vaniļas cukurs, vaniļas pupiņu pasta, vaniļas ekstrakts vai vaniļa jebkādā citā formā pēc garšas

šķipsniņa sāls

+ 170 g tumšās šokolādes

Pagatavošana:

  1. Sviestu liek katliņā, ik pa brīdim apmaisot karsē uz vidējas uguns kādas minūtes 8 - 9, līdz tas kļuvis karamelīgi brūns un ar maziem tumši brūniem kriksīšiem (šāds sviests būs karamelīgi aromātisks un cepumiem tieši laikā).

  2. Sviestā iemaisa ķirbju biezeni. Kad maisījums nedaudz padzisis, pievieno olu un vaniļu.

  3. Atsevišķi sajauc miltus ar abu veidu cukuriem, piparkūku garšvielām, kanēli, cepamo pulveri un sāli. Sausās sastāvdaļas aši iemaisa ķirbju masā, tad pievieno sīki sasmalcinātu šokolādi un iemaisa arī to.

  4. Ar ēdamkaroti veido apaļas piciņas un tās liek cepampannā, kas izklāta ar cepamo papīru.

  5. Cepumus gatavo līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 16-18 minūtes, līdz cepumu apakšpuse nedaudz apbrūnējusi. Izņem no cepeškrāsns, nedaudz atdzesē, tad no pannas noņem. Iesākumā tie liksies pavisam mīksti, atdziestot vēl nedaudz sastings un beigu beigās izdosies patīkami mīksti, nesausi un garšīgi cepumi.

Ķirbju biezenis:

ierasti ķirbju biezeni gatavoju ķirbjus sagriežot pabiezās šķēlēs, saliekot šķēles cepampannā, tad līdz 210°C sakarsētā cepeškrāsnī cepot 40 - 50 minūtes (cepšanas ilgums atkarīgs no ķirbju biezuma un izvēlētās šķirnes). pēcāk ķirbjus atdzesēju, ar karoti mīksto daļu noņemu no mizas, tad to salieku blenderī un samaļu. ja nepieciešams, pievienoju ūdeni. ņemot vērā, ka ķirbju šķirnes ir dikti atšķirīgas un no katras sanāk tikpat atšķirīgs biezenis, varu izstāstīt, ka mūsu mājās ķirbju biezeņa konsistence ir apmēram tāda kā pašķidrai kartupeļu biezputrai. tādu arī izmantoju šo cepumu pagatavošanai.