našķoties

View Original

mīkstie ķimeņu radziņi

Lai pagatavotu 5 ķimeņu radziņus nepieciešams:

280 g miltu

200 ml silta piena

1 ēd.k. ķimeņu

7 g sausā rauga

1 ēd.k. cukura

30 ml eļļas

1/2 tējk. sāls

+ milti mīklas rullēšanai

+ ķimenes un sāls radziņu apbēršanai

+ ola radziņu apsmērēšanai pirms cepšanas

Pagatavošana:

  1. Pagatavo mīklu - bļodiņā sajauc sauso raugu, cukuru un 100 ml silta (lai neapskādētu raugu, droši var izmantot remdenu) piena, samaisa un atstāj siltā vietā uzbriest 15 minūtes.

  2. Lielā bļodā ber miltus, pievieno sāli, rauga maisījumu, atlikušo pienu, eļļu un ķimenes. Visas sastāvdaļas samīca viendabīgā mīklā, tad mīcīšanu turpina 10 minūtes (jā, jā, tiešām 🙈), pēcāk mīklu saveļ bumbā, to liek bļodā (lai neapkalst, to var apsmērēt ar pilīti eļļas) un atstāj uzrūgt siltā vietā 1 stundu (tiem, kam mājās nav pieslēgta apkure, vēlams nedaudz pagarināt mīklas rūgšanas laiku ).

  3. Uzrūgušo mīklu sadala piecās līdzīga izmēra piciņās, katru izrullē tādā garenā trijstūrī, kura apakšējā mala ir apmēram 15 cm gara, bet līdz spicītei pretī malai ir 20 cm (es izteicos saprotami? tas ir labs jautājums 😀). Ja mīkla rullējas tā negribīgi, tad to atstāj uz galda atpūsties 5 minūtes un pēcāk turpina darbu, rullēšana būs kļuvuši vieglāka.

  4. Mīklas trijstūri sarullē no apakšējās malas virzienā uz trijstūra spici, tad to saloka radziņa formā un novieto uz pannas. Rullēšanu atkārto ar atlikušajiem četriem mīklas pikučiem.

  5. Radziņus uz pannas atkārtoti uzraudzē 20 minūtes (vēsā virtuvē - 30 minūtes), pēcāk apziež ar sakultu olu, bagātīgi pārber ar ķimenēm un sāli, tad liek līdz 190°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 20 minūtes 🥐