našķoties

View Original

medus piparkūkas

Lai pagatavotu kādu kilogramu un drusciņ medus piparkūku mīklu nepieciešams:

500 g kviešu miltu (te izmantoju Dobeles dzirnavnieka kviešu miltus Ekstra)

300 g medus

100 g tumši brūnā cukura

100 g skābā krējuma

100 g sviesta

50 g piparkūku garšvielu*

15 g malta kanēļa

30 g cepamā pulvera (lūdzu, izmantojiet tikai to cepamo pulveri, kas iepriekš uzglabājies cieši noslēgtā traukā vai neatvērtā paciņā, saku to no sirds un no rajona)

1 ola

šķipsniņa sāls

+ja ir luste, piparkūkām var pierīvēt apelsīna miziņu, pievienot sēklas no vaniļas pāksts vai visādi citādi ar tām turpināt eksperimentēt

Pagatavošana:

1. Katliņā liek sviestu, pievieno medu, cukuru un sāli. Visu masu maisot karsē, līdz cukurs ir izkusis, tad katliņu noņem no plīts un pievieno piparkūku garšvielas un kanēli.

2. Katliņa saturu nedaudz atdzesē, tad iemaisa olu**, skābo krējumu un cepamo pulveri. Cepamā pulvera daudzums sākumā var likties nedaudz biedējošs, taču katliņā ar skābo krējumu tas uzburbuļos un savu specifisko piegaršu pazaudēs.

3. Masai pievieno kādu pusi no visiem miltiem, kārtīgi samaisa, tad mīklu no katliņa izkasa uz galda virsmas, apber ar atlikušajiem miltiem un ar rokām mīca, līdz izveidojusies tāda spīdīga un skaista mīkla (tā šajā brīdī būs ķepīga, bet apsolu, ka pēc laika ledusskapī tā kļūs stingra, tāpēc, lūdzu, lūdzu, no sirds aicinu vairāk miltu nepievienot, tas būs tā vērts) Pēcāk to liek maisiņā vai pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī vismaz stundu vai vienkārši atstāj tur uz nakti.

4. Lai pagatavotu mīkstas piparkūkas, mīklu izrullē 0,5 cm biezu, taču kraukšķīgajām mīkla jārullē 0.3 mm biezumā, pēcāk pieaicina ģimeni un/vai draugu pulku, izspiež piparkūkas un tās gatavo 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8 min.***

*šis piparkūku garšvielu daudzums derēs, ja izmantosiet veikalā iegādātās piparkūku garšvielas, taču, ja uznākusi luste gatavot pašiem savas, tad aicinu 50 g samazināt uz kādiem 35 - 40 g. patiesībā jau katras garšvielas ir dikti atšķirīgas, tāpēc pēc vairāku gatavotāju pieredzes varu brīdināt arī par tautā zināmajām Santa Maria garšvielām - tās ir negaidīti piparainas, esiet, lūdzu, uzmanīgi - arī 40 g var būt par daudz!

**ja karamelīgā masa būs pārāk karsta, tad ola pārvērtīsies olu kultenī

***jā, jā, gan biezākās mīkstās piparkūkas, gan kraukšķīgās plānākās jāgatavo vienādi ilgu laiku, visa atšķirība būs mīklas biezumā