našķoties

View Original

krāsaino burkānu un fetas siera pīrāgs

Lai pagatavotu burkānu pīrāgu nepieciešams:

Mīklas daļai:

170 g kviešu miltu

100 g auksta sviesta

30 ml auksta ūdens

1 tējk. etiķa

1 tējk. cukura

paliela šķipsniņa sāls

Pildījumam nepieciešams:

300g nomizotu burkānu (krāsainie, protams, būs iespaidīgāki skatam, bet droši var izmantot arī vienkrāsainus oranžos)

200 g rikotas siera

200 g fetas siera

2 olas (+drusciņa olas jāpieglabā mīklas apsmērēšanai pirms cepšanas)

3 ķiploka daiviņas

+ sāls pēc garšas

Karamelizētiem sīpoliem nepieciešams (tie tiks pievienoti pildījumam):

3 palieli sīpoli (vai 4 mazāki)

30 g sviesta

2 ēd.k. eļļas

1 tējk. cukura

šķipsniņa sāls

+ milti mīklas rullēšanai

+ šķipsniņa sāls un eļļa burkānu apsmērēšanai pirms cepšanas

Pagatavošana:

  1. Vispirms ķeras pie sīpolu pagatavošanas, jo tie būs jāpievieno pildījuma masai - pannā eļļā un izkausētā sviestā ber nomizotus un pusripiņās sagrieztus sīpolus. Ik pa brīdim apmaisot, sīpolus karsē uz vidēji zemas uguns apmēram 20 minūtes, tad pievieno sāli un cukuru un gatavošanu turpina vēl 10 minūtes. No palielās sīpolu čupas beigu beigās būs palikusi neliela patumša sīpolu kaudzīte, tad to nedaudz atdzesē.

  2. Pagatavo mīklas daļu - virtuves kombainā ber miltus un sāli, apmaisa, tad pievieno kubiņos sagrieztu auksto sviestu un maisa kādas 10 sekundes, līdz izveidojušās drupačas (šo var paveikt arī bez virtuves kombaina vai miksera - bļodā ar rokām iestrādā sviestu to cenšoties nesasildīt un apstājoties brīdī, kad miltos vēl sajūtami nelieli sviesta kriksīši).

  3. Drupačām pievieno ūdeni un etiķi, kombainu (vai rokas 😄) darbina vēl apmēram 10 sekundes, līdz izveidojusies tāda neviendabīga, bet tomēr mīklveidīga masa.

  4. Mīklu izber uz atritinātas pārtikas plēves, aši izveido kaut ko līdzīgu plakanam plācenim (nedaudz drupenam, bet tomēr plācenim 😀), pārklāj ar plēvi un to liek ledusskapī atdzesēties 30 min.

  5. Pabeidz pildījuma gatavošanu - bļodā samaisa sadrupinātu fetas sieru, rikotu, izspiestas ķiploka daiviņas, pagatavotos sīpolus un olas (tās ieteiktu sajaukt atsevišķā trauciņā, tad pievienot masai un trauciņā atstāt pavisam mazliet olas, lai ar to varētu pārsmērēt mīklu), ja nepieciešams, pievieno drusciņu sāls.

  6. Atdzesēto mīklu izrullē apmēram 25x25 cm kvadrātā (mīkla varētu likties vēl mazliet drūpoša, bet, to nedaudz ar rokām sasildot, tā kļūs paļāvīgāka). Mīklas viducī izlīdzina pildījumu no malām atstājot kādus 5 cm nenoklātus, to pārklāj ar apmēram 1/2 cm biezām burkānu strēmelēm, tās apziež ar drusciņu eļļas un pārber ar šķipsniņu sāls.

  7. Mīklas malas saloka uz viduci un piespiež, tad tās apziež ar olu, pīrāgu liek līdz 190°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo zeltaini brūnu 50 - 55 minūtes, tad nedaudz atdzesē, sagriež un pasniedz.