našķoties

View Original

kokosriekstu zefīri šokolādē

Lai pagatavotu kokosriekstu zefīrus nepieciešams:

320 g cukura

270 g gaišā cukura sīrupa (es 100 g aizvietoju ar tumšo cukra sīrupu, bet to var arī nedarīt. cukura sīrupi iegādājami gandrīz visos pārtikas veikalos un tie atrodami, protams, pie visiem citiem cukuriem)

200 ml ūdens (100 ml cukura sīrupam + 100 ml želatīna uzbriedināšanai)

200 g kokosriekstu skaidiņu + 2 ēd.k. izkaisīšanai zefīram paredzētajā veidnē

20 g želatīna

1 tējk. vaniļas ekstrakta vai 2 tējk. vaniļas cukura

šķipsniņa sāls

200 g tumšās šokolādes (izmantoju šo "Laimas" šokolādi)

+ kartupeļu ciete (jeb kartupeļu milti) zefīru apviļāšanai un izkaisīšanai formā (šis ir dikti svarīgs elements)

+ 1 ēd. k. eļļas formas ieziešanai

Pagatavošana:

  1. Želatīnu ber mikserbļodā, to aplej ar 100 ml karsta ūdens un noliek malā uzbriest.

  2. Katliņā ber cukuru, pievieno sāli, atlikušo ūdeni un cukura sīrupu. Katliņu liek uz plīts un sāk karsēt uz vidēji lielas uguns. Šo visu nedrīkst maisīt un tajā nevajadzētu mērkt nevienu karoti vai kādu citu virtuves rīku (tas var sadusmot cukura kristālus un izbojāt visu, visu). Es katliņā iemērcu pārtikas termometru un atstāju to līdz beigām neaiztiktu. Tātad - karsē visu uz vidējas uguns, līdz sīrups sakarsis līdz 115°C* - tās būs kādas 16 min.

  3. Kad cukura masa ir uzkarsusi līdz īstajai temperatūrai, katliņu noņem no plīts, mikserbļodā iedarbina mikseri (šajā brīdī vislabāk noderēs četras rokas) un lēnām, lēnām bļodā lej karsto karameli, tad pievieno vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu un visu turpina kult kādas 16 - 18 min. Mazākas jaudas mikserus ieteiktu mazliet atpūtināt procesa vidū.

  4. Kamēr zefīra masa kuļas, sagatavo formu (es izmantoju dīvaina izmēra cepampannu 20 x 30 cm izmērā, taču noderēs jebkura cita līdzīga izmēra veidne. To ieziež ar eļļu un tajā biezā kārtā izlīdzina kartupeļu cieti, tad apakšpusē izlīdzina kādas 2 ēd. k. kokosriekstu skaidiņu.

  5. Kad zefīra masa kļuvusi balta un gaisīga, tajā iemaisa kokosriekstu skaidiņas, to no mikserbļodas izstumj sagatavotajā veidnē un ar eļļu ieziestām rokām (lai pie tām nepieliptu zefīrs) masu izlīdzina visas formas garumā, tad augšpusē nedaudz uzber kartupeļu cieti un visu liek malā sakalst apmēram kādas 4 - 5 h vai uz nakti.

  6. Pēc ilgās gaidīšanas zefīru izgāž uz galda, kas bagātīgi noklāts ar kartupeļu cieti un sagriež kubiciņos, trijstūrīšos vai jebkādās citās vēlamās formās (vislabāk griešana padosies, ja nazi ik pa brīdim aplipināsi ar kartupeļu cieti).

  7. Karsta ūdens peldē liek bļodiņu ar gabaliņos salauztu šokolādi. Šokolādi izkausē un tajā pa vienam mērc zefīrus.

  8. Kad šokolāde ir sacietējusi, zefīri ir gatavi ēšanai.

* turpinot to karsēt ilgāk, tiksim pie karameles beigās, un to mēs galīgi negribam

** jā, jā, želatīns varētu būt tik ciets kā zole ap šo brīdi, bet tūlīt viss mainīsies

*** lūdzu, lūdzu, esiet uzmanīgi, karsta karamele var būt ļoooti sāpīga!!!