našķoties

View Original

dzeltenā ķirbju mērce

Lai pagatavotu dzelteno ķirbju mērci nepieciešams:

500 g pagatavota ķirbja mīkstuma*

2 vidēja izmēra sīpoli

240 g (jeb viena bundžiņa) pagatavoti turku zirņi

200 ml saldais krējums

100 ml ūdens no katliņa, kurā vārīta pasta (ja mērci plāno pasniegt ar ko citu, tad šī ūdens vietā var pievienot saldo krējumu)

4 ķiploka daiviņas

1 tējk. saldās paprikas pulveris

1/2 tējk. kurkumas pulveris

sāls pēc garšas

+ eļļa cepšanai

+siers pēc izvēles pasniegšanai

+ tiem, kuriem patīk eksperimentēt, mērcei var pievienot dažādas sēkliņas, riekstus, sieru, zaļumus vēl un vēl.

Pagatavošana:

  1. Katliņā eļļā apbrūnina nelielos gabaliņos sasmalcinātus sīpolus, tad tajos iemaisa ķirbja mīkstumu, turku zirņus, kurkumu, saldās paprikas pulveri un sāli (ja nu kas, šis būtu īstais laiks, lai blakus katliņā liktu vārīties pastu).

  2. Izmantojot rokas blenderi, katliņa saturu samaļ gandrīz viendabīgā masā, tad karsē uz nelielas uguns, iemaisa saldo krējumu, ūdeni no tikko novārītās pastas, izspiestas vai sarīvētas ķiploka daiviņas un, ja nepieciešams, mērci papildina vēl ar kādu šķipsniņu sāls.

  3. Kad mērce ir uzkarsusi līdz pirmajam burbulim, tā ir gatava. Ar to pārlej tikko uzvārīto pastu, visu bagātīgi pārkaisa ar sieru un pasniedz karstu un kūpošu.

* ķirbjus pagatavot ir dikti vienkārši - ķirbi atbrīvo no sēklām, sagriež palielās šķēlēs vai līdzīga izmēra gabalos (apakšā bildēs var redzēt, ka šoreiz manā rīcībā bija tādas pavisam dīvainas formas ķirbis, bet arī tādu iespējams vienlīdz labi pagatavot), ierīvē ar eļļu, liek uz cepamplāts un gatavo 200°C sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 - 50 min (gatavošanas ilgums atkarīgs no ķirbja gabalu lieluma). ķirbis būs gatavs, kad kādā no gabaliņiem iedurta dakša bez piepūles aizkļūs līdz miziņai - tad ķirbja mīkstums būs īsts mīkstums.