našķoties

View Original

ķirbja rulete

Lai pagatavotu ķirbja ruleti nepieciešams (tie būs kādi 12 - 14 gabaliņi):

Biskvīta daļai:

200 g ķirbju biezeņa*

180 g cukura

120 g kviešu miltu

3 paliela izmēra olas

1 tējk. cepamā pulvera

1 tējk. kanēļa

1/2 tējk. piparkūku garšvielu

šķipsniņa sāls

Krēmsiera pildījumam:

350 g maskarpones krēmsiera (istabas temperatūrā)

70 g sviesta (istabas temperatūrā)

40 g pūdercukura

vaniļas cukurs, vaniļas pupiņu pasta, vaniļas ekstrakts vai vaniļa jebkādā citā formā pēc garšas

40 g valriekstu pildījumam + rieksti ruletes dekorēšanai

+ pūdercukurs gatavās ruletes apkaisīšanai

+ nepilna tējkarote cukura biskvītkārtas sarullēšanai

Pagatavošana:

  1. Mikserbļodā iesit olas un ar mikseri puto apmēram minūti, tad, putošanu turpinot, lēnām pievieno cukuru un mikserēšanu turpina vēl apmēram 7 min, līdz izveidojusies gaisīga masa.

  2. Atsevišķi samaisa miltus ar cepamo pulveri, kanēli, piparkūku garšvielām un sāli.

  3. Olu masai pievieno ķirbju biezeni, to aši ieputo, tad mīklā iesijā sausās sastāvdaļas un aši apmaisa.

  4. Mīklu izlīdzina ar cepamo papīru izklātā cepampannā (apmēram 32x35 cm izmērā), to liek līdz 190°C skarsētā cepeškrāsnī un biskvītu gatavo 16 - 18min.

  5. Gatavo biskvītkārtu izņem no krāsns, pārber ar nepilnu tējkaroti cukura un vēl karstu ar visu cepamo papīru sarullē no vienas īsākās malas virzienā uz otru, tad to pilnībā atdzesē.

  6. Mikserbļodā liek mīksto sviestu, pūdercukuru, vaniļu un krēmsieru un kādas 3 min samikserē, līdz izveidojusies viendabīga masa, tad to liek ledusskapī sastingt.

  7. Atdzesēto biskvītkārtu atrulē, to pārklāj ar atdzesēto krēmu atstājot apmēram 5 cm no vienas īsākās (tās uz kuru pusi tiks rullēts viducis) biskvīta kārtas bez krēma (ja gadījumā šķiet, ka krēms vēl nav līdz galam sastindzis, tad pēc biskvīta pārklāšanas var nedaudz uzgaidīt, līdz krēms nedaudz sasūksies un tad darīt rullēšanas daļu), krēmu pārber ar smalki sakapātiem valriekstiem un ruleti sarullē.

  8. Ķirbja ruleti liek ledusskapī savilkties vismaz 2h vai uz nakti, tad pārber ar pūdercukuru, sasmalcinātiem riekstiem un pasniedz.

*Ķirbju biezenis - ķirbju biezeni gatavoju ķirbjus sagriežot pabiezās šķēlēs, saliekot šķēles cepampannā, tad līdz 210°C sakarsētā cepeškrāsnī cepot 40 - 50 min (cepšanas ilgums atkarīgs no ķirbju biezuma un izvēlētās šķirnes). pēcāk ķirbjus atdzesēju, ar karoti mīksto daļu noņemu no mizas, tad salieku blenderī un samaļu. ja nepieciešams, pievienoju ūdeni. ņemot vērā, ka ķirbju šķirnes ir dikti atšķirīgas un no katras sanāk tikpat atšķirīgi biezeņi, varu izstāstīt, ka mūsu mājās ķirbju biezeņa konsistence ir apmēram tāda kā pašķidrai kartupeļu biezputrai. tādu arī izmantoju šīs ruletes pagatavošanai.