našķoties

View Original

sulīgā burkānu kūka

Lai pagatavotu vienu 22 cm diametra burkānu kūku nepieciešams:

3 biskvītkārtām nepieciešams:

450 g nomizotu un sarīvētu burkānu

330 g kviešu miltu

330 ml eļļas

300 g cukura

120 ml kefīra

3 olas

30 g kviešu kliju

2 tējkarotes cepamā pulvera

1 1/2 tējk. kanēļa

1/2 tējk. dzeramās sodas

1/4 tējk. svaigi sarīvēta muskatrieksta

šķipsniņa sāls

vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

kūkas krēmam nepieciešams (jau gatavošanas sākumā visas sastāvdaļas ieteiktu no ledusskapja izņemt un atstāt uz galda, lai tās nedaudz sasilst):

500 g svaigā siera maskarpone

450 g ricotta siera

200 ml saldā krējuma

150 g pūdercukura

vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

+ kāda 1/2 krūzītes kafijas, kas pagatavota aplejot 2 ēdamkarotes maltas kafijas ar nepilnu krūzīti vāroša ūdens*

+ kādas 4 - 5 lielas ēdamkarotes skāba ievārījuma vai, piemēram, samaltas dzērvenes ar cukuru

+ svaigas ogas un augļi kūkas dekorēšanai

Pagatavošana:

  1. Vispirms pagatavo biskvītkārtas - vienā bļodā samaisa sarīvētos burkānus, eļļu, cukuru, kefīru, olas un vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru. Otrā bļodā sajauc miltus, kviešu klijas, cepamo pulveri, dzeramo sodu, kanēli, sāli un smalki sarīvēto muskatriekstu.

  2. Sajauktās sausās sastāvdaļas samaisa ar burkānu masu. 22 cm diametra cepampannā ieklāj cepamo papīru un tajā izlīdzina apmēram trešdaļu no pagatavotās mīklas.

  3. Pannu liek 180°C sakarsētā cepeškrāsnī un mīklu gatavo 25 - 30 minūtes. Cepšanu atkārto vēl 2 reizes, līdz pagatavotas visas 3 kārtas, tad tās visas kārtīgi atdzesē.

  4. Pagatavo kūkas krēmu - mikserbļodā liek svaigo sieru, darbinot mikseri, to aši apmaisa, tad pievieno saldo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu, tad kulšanu turpina, līdz izveidojusies gaisīga, bet stingra masa, pašās beigās pievieno ricottas sieru un to ar karoti iemaisa. Ja biskvītkārtas vēl nav atdzisušas, tad krēmu liek ledusskapī atdzesēties.

  5. Laiks sakārtot kūku - apakšā liek vienu no biskvītkārtām, to apslaka ar kādām 5 - 7 ēdamkarotēm pagatavotās kafijas, tad izlīdzina skābo ievārījumu vai samaltās ogas, virspusē klāj krēma kārtu, tad liek otro biskvītkārtu, to aplej ar kafiju, tad izlīdzina krēmu, tad virspusē liek trešo biskvītkārtu, to arī aplej ar kafiju un visubeidzot kūku no visām pusēm nosedz ar krēma kārtiņu un dekorē ar ogām vai augļiem**.

  6. Gatavo kūku liek ledusskapī un atstāj tur sagatavoties vismaz stundas 4 - 5 vai uz nakti. Pirms pasniegšanas noteikti vēl kūku atstāj uz galda brītiņu sasilt, tad to var griezt gabaliņos un ēst nost.

* ziniet, ka šeit klāt ļoti labi iederēsies arī kādas pāris ēdamkarotes viskija vai brendija, bet šī noteikti nav obligāta sastāvdaļa.

** vienkāršāk šitā - biskvīts - kafija - ievārījums - krēms - biskvīts - kafija - krēms - biskvīts - kafija - krēms smukumam