našķoties

View Original

karaliskais pīrāgs ar siera pamatni


Lai pagatavotu biezāku (25 cm diametra izmērā) vai nedaudz plānāku (28 cm diametra izmērā) siera pīrāgu nepieciešams:

Siera pamatnei:

300g Krievijas siers

180g auksts sviests

150g milti + milti mīklas rullēšanai

1 tējk. saldās paprikas pulveris

1 tējk. sāls

 

Pildījumam nepieciešams:

350g Krievijas siers

100g kāds zilais siers (jeb vienkārši siers ar zilo pelējumu) pēc izvēles un iespējām

70g svaigi spināti (ziemās un rudeņos nopērkami paciņās, bet vasarās atrodami dārzos un tirgū)

130g mocarellas siers

200 ml saldais krējums

3-4 tomāti (atkarīgs no izmēra)

5 lielākas vai 6 mazākas olas

1 tējk. saldās paprikas pulveris

malti melnie pipari

sāls pēc garšas (pievienoju tikai šķipsniņu, jo sieri pildījumā jau gana sāļi)

+ gatavošanas procesā noderēs cepamais papīrs un kādi karstumizturīgi (skat. 3. solī) graudaugi pīrāga pamatnes pagatavošanai

 

Pagatavošana:

  1.  Vispirms pagatavo pīrāga pamatni - bļodā sarīvē sieru, tam pievieno aukstu kubiņos sagrieztu sviestu, sāli, saldās paprikas pulveri un miltus, ar rokām visu samīca kopā, līdz izveidojas drupačveidīga masa. Aukstais sviests padarīs mīklu īpaši kraukšķīgu, tāpēc to nevajadzētu ar rokām dikti sasildīt.
  2. Kad izveidojusies mīkla, to liek galda, kas nedaudz apbērts ar miltiem, un rullē tik lielu, lai tā pilnībā noklātu ne tikai pannas apakšu, bet arī sānu malas. Izrullēto mīklu ieklāj apaļajā cepampannā, nedaudz piespiež, sadursta ar dakšiņu un apgriež augšējās nelīdzenās malas.
  3. Tā kā pīrāga pamatne vēl pirms pildījuma ir jāpacep atsevišķi, tad to pārklāj ar lielu cepampapīra loksni, uz kuras ber kādus 500g grūbas, pupiņas, šķeltos zirņus, rīsus vai kādus citus graudaugus, kam karstums nenāks par ļaunu. Izvēlētos graudaugus izlīdzina pa pīrāga pamatni un malās izveido tādu kā valnīti.*
  4. Pīrāga pamatni cep 220°C sakarsētā cepeškrāsnī kādas 15 min, tad izņem graudaugu smagumu kopā ar cepampapīru un turpina cept vēl 10 min.
  5. Kamēr pīrāga pamatne gatavojas, sajauc pildījuma sastāvdaļas - bļodā sarīvē Krievijas sieru, pievieno saldo krējumu, sāli (ja nepieciešams), maltus melnos piparus, paprikas pulveri un olas. Maisījumam pievieno spinātus.
  6. Kad pīrāga pamatne izcepta, tajā lej pildījumu, virspusi apber ar saplucinātu mocarellas un zilo sieru, tad virspusē izkārto tomātu šķēlītes.
  7. Tagad laiks siera pīrāgam doties cepeškrāsnī, taču iepriekš to nepieciešams pārklāt ar cepampapīru, kam viducī izgriezts caurums pildījuma izmērā. Sanāk tā - capampapīrs nosegs kraukšķīgās siera mīklas maliņas, taču karstumam atsegs pīrāga viduci jeb pildījumu un maliņām neļaus piedegt. Šādi pārklātu pīrāgu liek 200°C sakarsētā cepeškrāsnī un cep 50-60 min.
  8. Gatavu pīrāgu izņem no cepeškrāsns, nedaudz padzesē un beigu beigās pasniedz ar svaigu baziliku.

 

*cepšanas procesā mīkla no malām var izdomāt nedaudz sašļukt uz leju, taču capampapīrs ar attiecīgo smagumu no sāniem to noturēs vietā.