našķoties

View Original

plānā kartupeļu maize ar sīpoliem

Lai pagatavotu plāno kartupeļu maizi nepieciešams:

300g kviešu milti + milti mīklas rullēšanai

1 tējk. sausais raugs

2 tējk. cukurs

1 tējk. sāls

240 ml silts ūdens

kādi 2 zariņi svaigs rozmarīns rozmarīns

3 palieli vai 4 mazāka izmēra kartupeļi

1 vidēja izmēra sīpols

4-5 ēd.k. olīveļļa

+ kādas 1-2 tējk. sāls pārslas, sāls granulās vai var izlīdzēties vienkārši ar rupjo sāli

+ kādas 3 ēd.k. sīki sarīvēts cietais siers pēc izvēles (vegāni aicināti izmantot vegānisko sieru vai šo sastāvdaļu var izlaist pavisam)

 

Pagatavošana:

  1. Vispirms pagatavo rauga mīklu - bļodā ber pusi no visiem miltiem, pievieno sāli, cukuru, raugu samaisa, tad iemaisa silto ūdeni, visu ar karoti sajauc un beigu beigās pievieno arī atlikušos miltus. Te nebūs nekādas mīcīšanas un arī pēcākās roku mazgāšanas, mīklai jābūt pavisam ķepīgai.
  2. Mīklu novieto siltā vietā uzrūgšanai uz kādām 40-50 min. Viss atkarīgs no temperatūras, taču mīkla būs gatava turpmākai lietošanai, kad būs kļuvusi divas reizes lielāka.
  3. Kamēr mīkla rūgst, nomizo kartupeļus un sagriež tos plānās šķēlītēs. Sīpolu arī nomizo, pārgriež uz pusēm un katru pusi arī sagriež plānās šķēlītēs.
  4. Uzrūgušo mīklu liek uz cepampapīra (mīkla vēl joprojām būs tāda pati ķepīga), nedaudz no virspuses apber ar miltiem (tikai tik daudz, lai tā pavisam neliptu pie mīklas ruļļa) un izrullē.*
  5. Cepampapīru ar visu mīklu pārceļ uz pannas un liek vēl uz kādām 15 min siltā vietā atkārtoti uzrūgt.
  6. Atstājot kādu centimetru no malām, uz mīklas kārto sagrieztās kartupeļu šķēlītes tā, lai katra nākamā nosedz daļu no iepriekšējās šķēlītes (redzams fotogrāfijās apakšpusē), tad pa vidu kartupeļiem saliek arī sīpolu pusšķēlītes.
  7. No rozmarīna zariņiem atdala lapiņas, tās saberzē ieeļļotās plaukstās un ber uz kartupeļiem, tad visu tā bagātīgi pārslaka ar olīveļļu, pārber ar sāls graudiņiem un liek 220℃ sakarsētā cepeškrāsnī. Maizi gatavo apm. 20 min, tad visu apber ar rīvēto sieru (vegāniem šis solis jāaizstāj ar vegānisko sieru vai to iespējams izlaist pavisam) un turpina cept vēl kādas 10-15 min. Cepšanas ilgums atkarīgs no maizes biezuma un cepeškrāsns, bet viss būs gatavs, kad maliņas un kartupeļi būs apbrūnējuši un manāmi izcepušies.
  8. Šo var ēst tāpat vien vai piekost klāt kādai zupai vai siltam buljonam. Lai mums silti!

 

*Šoreiz sanāca izvēlēties pavisam dīvaina izmēra (22x33cm) cepampannu, taču šī maize var būt gan nedaudz plānāka, gan nedaudz biezāka, tāpēc ar mīklas izmēru iespējams arī pavariēt.