našķoties

View Original

sulīgs un mutē kūstošs viltotais zaķis

Lai pagatavotu viltoto zaķi ar gardumgardo tomātu mērci nepieciešams:

Viltotā zaķa pagatavošanai:

800g labs kvalitātes liellopa gaļa

1 paliels sīpols + olīveļļa tā apcepšanai

3-4 paliela izmēra ķiploka daiviņas

100 ml piens

4-5 baltmaizes šķēles

1 ēd.k. Vusteršīras mērce

3 olas

1 neliela pētersīļu buntīte

1.5 tējk. sāls

1 tējk. malti melnie pipari

1 tējk. saldās paprikas pulveris

 

Tomātu mērces pagatavošanai:

1 mazā bundžiņa tomātu gabaliņi savā sulā (400g/240g)

3 ēd.k. etiķis

2 ēd.k. sinepes (izmantoju franču, bet noteikti derēs arī kādas spēcīgākas)

3 ēd.k. brūnais cukurs

2 ēd.k. Vusteršīras mērce

 

Pagatavošana:

  1. Visu sāk ar mērces gatavošanu - katliņā lej visu tomātu bundžiņas saturu, tam pievieno brūno cukuru, etiķi, sinepes un Vusteršīras mērci, katliņu liek uz vidējas uguns. Ik pa brīdim apmaisot, karsē, līdz izveidojusies gandrīz viendabīga masa, iztvaikojusi lielākā daļa šķidruma, un katliņa saturs krietni sabiezējis. Tā kā šoreiz izmantoju neliela izmēra katliņu, tad vārīšana aizņēma kādas 20 min, taču, ja katliņam ir lielāks dupsis, tad vārīšana notiks ašāk.
  2. Nomizo sīpolu, sagriež to nelielos gabaliņos un apcep eļļā, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi.
  3. Baltmaizes šķēlītēm nogriež garoziņas un sagriež gabaliņos, ber bļodā un aplej ar pienu. Pēc pāris minūtēm tā būs kļuvusi pavisam mīksta.
  4. Baltmaizei pievieno olas, apcepto sīpolu, izspiestas ķiploka daiviņas, Vusteršīras mērci, sāli, piparus, sīki sasmalcinātus pētersīļus un saldās paprikas pulveri. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa.*
  5. Pagatavotajā masā ar rokām iemaisa malto gaļu. Svarīgi ar mīcīšanu nepārcensties, un darīt to tikai tik ilgi, kamēr visas sastāvdaļas tik tikko sajaukušās - jo mazāk gaļas maisīšanas, jo sulīgāks un mīkstāks būs iznākums.
  6. Gaļas masu liek ķieģelīšformas cepmapannā, kas izklāta ar cepampapīru, to vienmērīgi pārklāj ar 2/3 pagatavoto tomātu mērci un liek 180°C sakarsētā cepeškrāsnī uz 50-60 min.**
  7. Pēc cepšanas to izņem no krāsns, apsmērē ar atlikušo mērci, atstāj atpūsties kādas 10-15 min un tikai tad sagriež.
  8. Mērce būs supersaderīga ar pagatavoto gaļu, un visi par šo gardumu būs sajūsmā.

 

*Lai viltotais zaķis sanāktu pavisam sulīgs, svarīgi vispirms samaisīt visas sastāvdaļas un tikai pašās beigās pievienot malto gaļu.

**Viltotā zaķa gatavības pakāpi iespējams novērtēt izmantojot karoti - to piespiež kādā vietā, kas tuvāka pannas malām (kur gaļa taps gatava visātrāk), pēcāk tāpat patausta gaļu pannas viducī - ja gaļa vienlīdz cieta gan vidū, gan sānos, tad viltotais zaķis būs gatavs.