našķoties

View Original

ūdenskliņģeri visgardākie

Lai pagatavotu 8-9 ūdenskliņģerus nepieciešams:

500g kviešu milti + milti mīklas izrullēšanai

180ml piens

180g bezpiedevu jogurts vai skābais krējums

2 tējk. sausais raugs

1 tējk. cukurs

2 tējk. sāls (šo daudzumu var arī samazināt)

1 tējk. cepamais pulveris

1 ola

 

+ ola vai piens kliņģeru apsmērēšanai pirms cepšanas

+ 5 tējk. dzeramā soda un 1 tējk. sāls kliņģeru novārīšanai

+ sāls, ķimenes, sezama, magoņu vai kādas citas sēklas kliņģeru apkaisīšanai

 

Pagatavošana:

  1. Vienā bļodā samaisa sauso raugu ar cukuru un nedaudz uzsildītu pienu (nedaudz, jo pārāk silts piens rauga spēju darboties iznīcinās pavisam), un visu atstāj uz 10 min sagatavoties.
  2. Lielākā bļodā samaisa miltus, sāli un cepamo pulveri. Vēl citā traukā sajauc bezpiedevu jogurtu vai skābo krējumu ar olu.
  3. Miltu maisījumā lej visas iepriekš sajauktās slapjās sastāvdaļas, samaisa, saveļ bumbā, to liek bļodā, pārklāj ar tīru dvielīti un atstāj uzrūgt siltā vietā uz apmēram 2h (ilgais rūgšanas process ir ļoti nozīmīgs, tāpēc to nevajadzētu saīsināt).
  4. Kad mīkla uzrūgusi, to sadala 8-9 līdzīgās daļās. No katras izrullē apmēram 50-60 cm garu desu, tās galus sakrusto, tad ar miltainiem pirkstiem savieno ar izveidotās cilpiņas viduci un stipri iespiež (visskaidrāk to varēs saprast aplūkojot fotogrāfijas apakšpusē).
  5. Kad kliņģeri sataisīti, katlā sakarsē 1.5l ūdens, tajā iemaisa 5 tējk. dzeramo sodu un 1 tējk. sāli. Vārošā ūdenī uz 30 sek. iegremdē katru kliņģeri, tad izņem, nedaudz nokrata lieko ūdeni un liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepampapīru.
  6. Katru kliņģeri apsmērē ar sakultu olu vai pienu, apkaisa ar rupjo sāli un/vai sēkliņām/ķimenēm/kanēli/cukuru, liek 220°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 20-25 min, vai līdz tie kļuvuši glīti brūni.
  7. Jā, ūdenskliņģeri ir mūsu pašu beigeļi - tā tam būs būt! Gardi gan silti, gan auksti, ņemami līdzi ceļojumā, uz darbu, ēdami ar vai bez pildījuma, ar sviestu vai svaigo sieru - ļoti parocīgi.