našķoties

View Original

ogu pīrāgs

 Lai pagatavotu ogu pīrāgu 25cm diametra cepamformā nepieciešams:

Mīklai nepieciešams:

400g kviešu milti

200g auksts sviests

40g cukurs

šķipsniņa sāls

120ml auksts ūdens

 

Pildījumam nepieciešams:

400g atsaldēti vai svaigi ķirši bez kauliņiem

250g atsaldētas upenes

60g sviests

30g kartupeļu milti

150g cukurs

vaniļas esence

 

+ 1 ola un kādas 2 ēd.k. cukurs pīrāga apbēršanai pirms cepšanas

Ar ogu pildījumu iespējams variēt pēc savas vēlēšanās un saldētavas piedāvājuma. Ja tiek izmantotas saldākas ogas, vēlams samazināt cukura daudzumu.

 

Pagatavošana:

  1. Sākam ar pamatni – lai tā būtu kraukšķīga un garda, svarīgi ievērot, lai viss (tiešām viss!) un visu laiku ir auksts.
    • Ja mājās ir blenderis – tad tajā liek miltus, kubiņos sagrieztu aukstu sviestu, sāli, cukuru un maisa apm. 7 sekundes, līdz izveidojušies mazi sviesta gabaliņi un drupačas, tad pievieno auksto ūdeni un, tikai dažas sekundes vēl apmaisot, izveido drupačainu mīklu.
    • Ja mājās blendera nav – sviestu liek saldētavā un uz rupjas rīves to sasaldētu ierīvē miltoscukurā un sālī, tad aši pievieno auksto ūdeni, ātri iemaisa līdz veidojas neviendabīga, mīklai līdzīga drupačaina masa.
  2. Kad mīkla ir gatava, to sadala divās daļās, saplacina, satin pārtikas plēvē vai liek 2 atsevišķos maisiņos un noglabā ledusskapī uz stundu.
  3. Kamēr mīkla ledusskapī, pagatavo pildījumu. Pannā izkausē sviestu, tam pievieno cukuru, maisot karsē, pievieno ogas (vēlams noliet lieko sulu, lai pīrāga pildījum beigu beigās nesanāk par šķidru), visu karsē kādu minūti, tad iemaisa kartupeļu cieti, kas iepriekš sajaukta ar 4 ēd.k. ūdens.
  4. Pannas saturu turpina maisīt un sildīt, līdz izveidojas biezas konsistences masa, tad pievieno vaniļas esenci un pannu no noņem no plīts. Lai ogas neizšķīstu, vēlams ar karsēšanu nepārcensties.
  5. !Pīrāga pildījumu atdzesē! Šis punkts ir īpaši svarīgs, jo silts pildījums pagatavoto auksto mīklas pamatni padarīs nekraukšķīgu un tādu ļoti 'ņi očeņ'.
  6. Atdzesētās mīklas daļas izņem no ledusskapja, abas izrullē "cepampanna + 2 cm" izmerā. Vienu mīklas pusi izklāj cepampannā, otru sagriež 10 strēmelēs (skat. zemāk).
  7. Pannā liek pildījumu, uz tā citu citai paralēli klāj 5 mīklas strēmeles, tad pārējās sakārto rūtiņās. Te ir ļoti glīti parādīts, kā to vienkārši izdarīt.
  8. Gatavo pīrāgu liek ledusskapī vēlreiz uz kādām 20min, tad apsmērē ar sakultu olu, apber ar cukuru un liek 200°C sakarsētā cepeškrāsnī uz 20-25min.
  9. Pīrāgu gatavu nedaudz atdzesē, tad apber ar pūdercukuru un pasniedz ar aukstu saldējumu.