našķoties

View Original

apaļās maizītes jeb angļu mafini

Lai pagatavotu kādas 15 maizītes nepieciešams:

200g + 70g  kviešu milti + nedaudz milti mīklas rullēšanai

100g pilngraudu kviešu milti

250ml silts ūdens

1 tējk. medus vai kāds cits saldinātājs pēc izvēles

1 tējk. sāls

2 tējk. sausais raugs

1 ēd.k. olīveļļa + eļļa bļodas ietaukošanai pirms mīklas raudzēšanas

*mannas putraimi (šie netiks pievienoti maizīšu mīklai, taču izmantoti, lai maizītes būtu vieglāk pārvietojamas nepievienojot mīklai vairāk miltu)

 

Pagatavošana:

  1. Bļodiņā (manā gadījumā krūzē) ieber sauso raugu, ieliek medu un to aplej ar siltu ūdeni. Visu samaisa un atstāj uz 10 min, līdz raugs atdzīvojies.
  2. Lielā bļodā ber 200g parastos kviešu miltus un pilngraudu miltus, pievieno sāli un apmaisa, tad pievieno rauga maisījumu un eļļu.
  3. Uzloka piedurknes un ar rokām sāk mīcīt ķepīgo mīklu. To dara kādas krietnas 8-10 min, tad pievieno atlikušos 70g kviešu miltus, samīca, izveido apaļu bumbu un liek atpakaļ lielajā bļodā, kas nedaudz ieziesta ar eļļu.
  4. Bļodu ietin pārtikas plēvē un liek siltā vietā uz apm. 1h un 15 min, taču viss atkarīgs no siltuma, un mīkla būs gatava visam tālākajam, kad būs uzkāpusi līdz bļodas augšai un kļuvusi apm. 2 reizes lielāka kā iepriekš.
  5. Mīklu izliek uz galda, kas apbērts ar miltiem (bet te nu arī beidzas miltošanās, mīkla būs mīksta un nekļūs par kurpes pazoli, jo no šī brīža vairāk milti netiks pievienoti).
  6. Mīklu izrullē apm. 7-10 mm biezumā, un ar apaļu formiņu izspiež apm. 7cm diametra lielus aplīšus.
  7. Uz galda citā vietā izber sauju mannas putraimus, un uz tiem liek izspiestos mīklas aplīšus, tos pārber ar vēl vienu sauju mannas putraimus un atstāj vēl kādas 40 min uzrūgt.
  8. Uz plīts liek pannu, to uzkarsē, un tad plīts jaudu samazina līdz zemam karstuma līmenim. Nesamīcot un nesaplacinot pa vienam uz pannas liek uzrūgušos mīklas aplīšus.
  9. Šeit matemātika vienkārša - vispirms cep 5 min, tad maizītes apgriež otrādāk un cep vēl 4 min, tad apgriež vēlreiz uz pirmo pusi un apcep 3 min un maizītes gatavas. Tātad - 5, 4 un 3 minūtes. Šo atkārto, kamēr visas maizītes izceptas.
  10. Vēl jāpiemin, ka, ja maizītes paredzēts sasaldēt, tad iepriekš tās obligāti pilnībā jāatdzesē, tas, lūk, arī viss. Lai Jums gardas angļu tējas pauzes un latviešu burgeri.