našķoties

View Original

alus zupa

Lai pagatavotu alus zupu nepieciešams:

150g bekons

60g sviests

3 palielas ēd.k. kviešu milti

2 vidēja izmēra burkāni

2 purava kāti

3 seleriju kāti

2-3 ķiploka daiviņas

400g siers pēc izvēles (šoreiz izvēlējos Krievijas)

360ml (apm. 1.5 gl) piens

480ml (apm. 2 gl) labs gaļas vai dārzeņu buljons

0.5l gaišais alus pēc izvēles (izvēlējos Valmiermuižas gaišo filtrēto alu)

sāls un pipari pēc garšas

+ svaigi lociņi, pētersīļi, siermaizītes, maizes grauzdiņi vai rīvēts siers pasniegšanai

 

Pagatavošana:

  1. Bekongaļu sagriež strēmelītēs un apcep katliņā, kurā paredzēts gatavot zupu. Kad bekons apčurkstinājies, to no katliņa izņem, taču tauciņus atstāj.
  2. Katlā pie bekontaukiem liek sviestu, to uz vidējas uguns izkausē, tad pievieno sagrieztu puravu, selerijas kātus un burkānus. Visus dārzeņus maisot, tos kādas pāris minūtes apcep.
  3. Dārzeņus pārber ar miltiem, tad maisa un turpina uz vidēji nelielas uguns (iedomājos, kāda izskatās vidēji neliela uguns.. hmm.. tas būtu kādas 4 balles no 10) vēl kādu piecminūti, tad pievieno sasmalcinātas ķiploka daiviņas (tās var gan sasmalcināt ar nazi, gan izmantot ķiplokspiedi).
  4. Dārzeņus aplej ar buljonu, pievieno pienu un alu. Zupu turpina vārīt uz nelielas uguns, līdz dārzeņi pilnībā kļuvuši mīksti, tad ar rokas blenderi to sablendē viendabīgā masā (tie, kuri vēlas, var atstāt nelielus gabaliņus).
  5. Zupas masu liek atpakaļ uz plīts, tai pievieno rīvētu sieru (mazu drusciņu siera atstāj pasniegšanai), tad pagaršo un pēc sajūtas pievieno piparus un sāli. Ja alus garša šķiet nedaudz par stipru, tad visu vēl nedaudz pavāra.
  6. Gatavu zupu lej bļodiņās, pārber ar bekona strēmelītēm, rīvētu sieru un lociņiem. Lai Jums labi garšo!