našķoties

View Original

īpašā burkānkūka Lieldienām

Lai pagatavotu burkānkūku (ar 3 kārtām 16 cm diametrā vai 2 kārtām 24 cm diametrā) nepieciešams:

Burkānkūkas mīklai nepieciešams:

450g mizoti un sarīvēti burkāni

3 olas

340g cukurs

360ml eļļa (izmantoju olīveļļu)

80ml kefīrs vai paniņas

vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

330g kviešu milti

4 lielas ēd.k. kviešu klijas

2 tējk. cepamais pulveris

1 tējk. dzeramā soda

šķipsniņa sāls

1 tējk. kanēlis

1 tējk. malts ingvers

šķipsniņa malts muskatrieksts

 

Īpašā krēma pagatavošanai nepieciešams:

110g + 110g sviests (nekādā gadījumā sālīts, jo citādi krēms būs viens vienīgs kunkulis)

500g svaigais siers Mascarpone

vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

šķipsniņa sāls

80g cukurs

 

+ sviests cepamās veidnes ietaukošanai

+ brūklenes, dzērvenes vai kāds skābs ievārījums

 

Pagatavošana:

  1. Bļodā sarīvē nomizotus burkānus, tiem pievieno olas, cukuru, eļļu, paniņas vai kefīru un vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu.
  2. Citā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas: miltus, kviešu klijas, cepamo pulveri, dzeramo sodu, šķipsniņu sāls, maltu muskatriekstu, kanēli un ingvera pulveri.
  3. Sauso sastāvdaļu maisījumu iejauc burkānu maisījumā. Lūgums neaizrauties ar maisīšanu, jo tad milti nebūs necik gaisīgi un kūka tāpat.
  4. Mīklu uz aci sadala 2 vai 3 daļās (atkarīgs no tā, cik kārtas plānotas), lej ietaukotā cepamveidnē un liek 180°C sakarsētā cepeškrāsnī uz kādām 20-30min, vai līdz augšpuse apbrūnējusi un, viducī iedurot koka irbulīti, pie tā nekas nepielīp.
  5. Kad visas 2 vai 3 kārtas izceptas, tās pilnībā atdzesē.
  6. Pagatavo maģisko kūkas krēmu - katliņā liek vienus 110 sviesta gramus un karsē uz vidējas uguns. No sākuma sviests izkusīs, tad to nedaudz apmaisa, bet pēc kādām 4-5min, tas būs kļuvis tumši brūns, ar nelieliem gabaliņiem un smaržos neaprakstāmi gardi. Tad arī katliņu no plīts noņem. Esam ieguvuši brūno sviestu. To nedaudz atdzesē - kādas 20min istabas temperatūrā.
  7. Mikserbļodā liek otrus 110 sviesta gramus (istabas temperatūrā mīkstu, mīkstu), Mascarpones svaigo sieru (arī istabas temperatūrā) un pievieno atdzesētu pagatavoto brūno sviestu. Visas 3 sastāvdaļas mikserē kādas krietnas 5min, līdz izveidojusies viendabīga, gaisīga masa.
  8. Krēma masai pievieno vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu, šķipsniņu sāls un cukuru, visu kārtīgi iemikserē.
  9. Tā kā mūsmājās ļauts katram izvēlēties, vai kūku ēst ar kontrastējošu skābumu vai bez tā, tad nedaudz apcukurotas dzērvenes šoreiz pasniedzu atsevišķi, taču pēc manas gaumes vislabprātāk ēstu kūku ar skābu ievārījumu starp kārtām. Lai nu kā - ir laiks kārtot kūku - liek burkānkūkas kārtu, tai virsū ziež skābo ievārījumu, tad balto svaigā siera krēmu, tad liek atkal burkānkūku un visu atkārto tik reizes, cik atliek burkānkūkas kārtas un krēms.
  10. Pašās beigās kūku apsmērē ar atlikušo krēmu, dekorē ar ogām vai kūkas drupačām. Kūku pirms pasniegšanas atstāj ledusskapī uz kādām 3-4 stundām. Tad kūka gatava.
  11. Lai mums lustīgas Lieldienas. Lai ir zaķi, lai ir olas, kūkas un šūpoles!