našķoties

View Original

mēli var norīt virtuļi ar svaigo citronu krēmu

Lai pagatavotu 12 virtuļus nepieciešams:

Mīklas pagatavošanai:

500g kviešu milti

3 olas

90g sviests (istabas temperatūrā)

170g cukurs

1 ēd.k. rīvēta citrona miziņa

190ml sils ūdens

10g sausais raugs

šķipsniņa sāls

+ 1l eļļa vārīšanai (izmantoju saulespuķu)

 

Pildījuma pagatavošanai nepieciešams:

360ml citronu sula (kādi 6 vidēja izmēra citroni)

2 krietnas ēd.k. rīvēta citrona miziņa

180g sviests (istabas temperatūrā)

340g cukurs

6 olas + 8 olu dzeltenumi

paliela šķipsniņa sāls

+ virtuļu pasniegšanai noderēs pūdercukurs

 

Pagatavošana:

  1. Sāk ar mīklas pagatavošanu - lielā bļodā ber cukuru, iemaisa sauso raugu, aplej ar siltu ūdeni (ne karstu, bet siltu) un atstāj uz kādām 10min uzrūgt. Rauga masai pievieno miltus, sāli, olas un citrona miziņu.
  2. Mīklu kārtīgi mīca kādas 7min, tad pa mazam gabaliņam (kādos 5 piegājienos) tajā iemīca sviestu.
  3. Mīklu apsedz ar pārtikas plēvi un liek siltumsiltā vietā uz stundu uzrūgt, tad mīklu saplacina un atstāj uzrūgt vēl stundu.
  4. Kamēr mīkla dara rūgšanas darbus, pagatavo to fantastisko citrona krēmu - katliņā lej citrona sulu, ieber sarīvētās citrona miziņas un cukuru. Bļodā iesit visas olas un olu dzeltenumus un ar dakšiņu sakuļ. Katliņa saturu maisot (vislabāk ar putojamo slotiņu) izkausē cukuru un noņem no uguns (masai nav jābūt ļoti karstai, tikai siltai).
  5. Putojamo slotiņu pārceļ uz bļodu, kurā ir olas un, ļoti aktīvi maisot, lēnām pievieno pusi citrona sulas masas. Ja sulas masa būs par karstu, vai roka par lēnu, tad sanāks omlete, tāpēc "brauciet lēnām pār tiltu, draugi".
  6. Kad puse katliņa satura ir ielieta olās, tad olu masu kārtīgi iemaisa atpakaļ katliņa masā un katliņu liek atpakaļ uz uguns. Visu masu kārtīgi maisa kādu piecminūti, vai līdz masa jūtami sabiezē.
  7. Krēma masu tad izkāš caur sietiņu, un tajā liek sagatavoto sviestu un šķipsniņu sāls. Masa vairs nav jākarsē, tikai jāmaisa, līdz sviests izkusis, tad jāpārsedz ar pārtikas plēvi, to piespiežot pie krēma, lai neizveidojas plēvīte, un uz pāris stundām noliek atdzist ledusskapī.
  8. Atgriežamies pie virtuļiem -pēc otrās uzrūgšanas virtuļu mīklu sadala 12 vienādos gabaliņos, saveļ smukās bumbiņās, nedaudz saplacina, liek uz galda rindiņā, pārklāj ar tīru dvielīti un atstāj vēl pēdējo reizi uzrūgt - pietiks ar apm. 30min siltā virtuvē uz silta galda.
  9. Pannā vai katliņā uzkarsē visu eļļas litru. Tā būs pietiekami karsta, kad, eļļā ieliekot koka karotes kātu, ap to būs saradušies burbulīši. Kad eļļa sakarsēta (nē, to aiz ieraduma nepārbauda ieliekot rādītājpirkstu), tajā iegremdē pa 2 virtuļiem. Jāvēro, lai eļļa nepārkarst un katliņš jātur uz vidējas vai vidēji zemas uguns, jo citādāk viducis nepaspēs nogatavoties. Pirmo virtuļa pusi vāra kādu 1.5min, otro - kādu 1min, vai līdz panākts vēlamais brūnums.
  10. Gatavos virtuļus liek uz papīra dvieļiem, lai notek viss, kam no tiem jānotek.
  11. Nedaudz padzisušiem virtuļiem vienā pusē iedur caurumiņu un pabaksta ar koka irbulīti, lai virtuļa viducī sagatavotu vietu pildījumam.
  12. Kad virtuļi atdzisuši, pildījumu liek konditorejas maisiņā un pilda virtuļos caur mazajiem sagatavotajiem caurumiņiem.
  13. Varbūt visi 12 iepriekšējie punkti šķiet diezgan gari, bet tas tikai tamdēļ, lai pagatavošana būtu saprotamāka. Ēdiet no sirds un no rajona, šis ir burvīgi un dzīvot ir skaisti, tāpēc nežēlojiet arī pūdercukuru.