našķoties

View Original

ābolpīrāgi draugu pulkam

Lai pagatavotu 12 gardos ābolpīrāgus nepieciešams:

500g kārtainā bezrauga mīkla (iepakojumā 6 mīklas plāksnes)

5 vidēja izmēra āboli

4 ēd.k. (ar kaudzi) gaišais brūnais cukurs + brūnais cukurs pīrāgu apkaisīšanai pirms cepšanas

1.5 tējk. malts kanēlis

šķipsniņa svaigi rīvēs muskatrieksts

1.5 tējk. piparkūku garšvielas (ok, šīs var arī izlaist, bet iesaku piparkūku garšvielas turēt pa rokai ne tikai ziemas mēnešos :) )

100g sviests - 50g nepieciešami pildījumam un 50g pīrāgu apsmērēšanai pirms cepšanas

+ gatavus ābolpīrāgus var apbērt ar pūdercukuru

 

Pagatavošana:

  1. Ābolus nomizo, tiem izgriež serdes un sasmalcina kubiņos. Ābolu gabaliņus ber katliņā, pievieno kanēli, brūno cukuru, piparkūku garšvielas, šķipsniņu rīvētu muskatriekstu, 50g sviestu un apmaisot karsē uz lēnas uguns apm. 10-15min.
  2. Gatavo ābolu pildījumu nedaudz atdzesē un sagatavo atkausētas kārtainās mīklas plāksnes - katru no tām sagriež 4 daļās.
  3. Taisa pīrāgus - uz vienas mīklas plāksnes ceturtdaļas liek nepilnu ēdamkaroti pildījumu, to pārklāj ar otru mīklas ceturtdaļu un maliņas aizspiež izmantojot dakšiņu. No 6 mīklas plāksnēm un sagatavotā pildījuma sanāks veseli 12 pīrāgi.
  4. Visus pīrāgus kārto uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Katrā pīrāgā augšpusē šķērsām iegriež 2-3 nelielas svītriņas (lai cepšanās laikā pīrāgu pildījums negribētu izlauzties pa visām tikko aizspiestajām malām). Katru pīrāgu bagātīgi apziež ar izkausētu sviestu (tiem atlikušajiem 50g) un tad apber ar brūno cukuru.
  5. Visus sagatavotos gardumus liek 190°C sakarsētā cepeškrāsnī uz apm. 20-25min, vai līdz pīrāgi gardi smaržo un ir viscaur karamelīgi apbrūnējuši.
  6. Ābolu pīrāgus izkārto uz šķīvja (apber ar pūdercukuru - tas pēc izvēles) un ļauj nedaudz padzist, jo karstais pildījums var apdedzināt mēli, tad gan ķeras pie ēšanas.