našķoties

View Original

vienkāršā šokolādes siera kūka

 Lai pagatavotu 27cm diametra šokolādes siera kūku nepieciešams:

Kūkas pamatnei:

240g cepumi ar šokolādes gabaliņiem (paldies wikipēdijai par foto un izsmeļošu aprakstu. šie cepumi būs atrodami katrā piemājas bodītē)

40g kausēts sviests + sviests kūkas formas ieziešanai

 

Kūkas pildījumam:

200 g tumšā šokolāde (vēlams ar kakao sastāvu vismaz 55%)

240 ml saldais krējums

vaniļas cukurs vai vaniļas esence

4 olas

1 bundžiņa iebiezinātais piens ar cukuru

700g svaigais siers Mascarpone

2 ēd.k. cukurs

2 ēd.k. nesaldināts kakao pulveris

 

Šokolādes glazūrai nepieciešams:

200 g tumšā šokolāde (vēlams ar kakao sastāvu vismaz 55%)

150 ml saldais krējums

See this content in the original post

 Pagatavošana:

  1. Sāk ar kūkas pamatni - cepumus sasmalcina vai nu blenderī vai tos ieliek maisiņā, aizsien galu un kārtīgi rullē pār to ar mīklas rulli. Sadrupinātajos cepumos iejauc kausēto sviestu. Ar sviestu ieziež arī kūkas formu un tajā, nedaudz pieplacinot,  vienmērīgi izklāj cepumu drupačas.

  2. Pagatavo kūkas pildījumu - šokolādi sagriež gabaliņos (vēlams tik nelielos, lai katrs šokolādes gabaliņš tiktu sagriezts 4 daļās). Katliņā uzkarsē saldo krējumu līdz 'gandrīz vārās' temperatūrai un to lej uz šokolādes. Šokolādi un saldo krējumu atstāj uz kādu minūti neaiztiktu, tad maisa, līdz izveidojas viendabīga masa.

  3. Šokolādes masā iejauc cukuru, kakao un vaniļas cukuru vai vaniļas esenci.

  4. Mikserbļodā liek svaigo sieru, to sāk kult, kamēr izveidojas viendabīga masa, tad pievieno kondensēto pienu, olas un beigu beigās arī iepriekš pagatavoto šokolādes maisījumu.

  5. Kūkas pildījumu lej uz kūkas cepumu pamatnes, un kūka ir gatava cepšanai - to liek 170°C sakarsētā cepeškrāsnī uz 1h 10min - 1h 20min. Viss, protams, atkarīgs no cepeškrāsns, tāpēc kūka jāuzmana.

  6. Kad kūka gatava, cepeškrāsni izslēdz, un kūku atstāj aiz aizvērtām durvīm, kamēr viss atdzisis, tad liek ledusskapī uz kādām 2h vai nakti, lai tā pilnībā sacietē.*

  7. Kad kūka atdzisusi, laiks to pārliet ar šokolādes glazūru. Šokolādes glazūru pagatavo tāpat kā šokolādes masu kūkas pildījumam - šokolādi sīki sasmalcina un pārlej ar uzkarsētu saldo krējumu, tad samaisa un atstāj nedaudz atdzist. Kūku pārklāj ar šokolādes glazūru. Ja šķiet, ka tā ir par šķidru un pārāk ātri notek pār kūkas malām, tad vēl nedaudz uzgaida, līdz glazūra nedaudz sabiezē.

  8. Kūku vēlreiz atdzesē ledusskapī (apmēram stundu), un to var celt galdā. Ar šo kūku varēsiet uzcienāt tādu krietnu draugu pulku, jo katram pietiks ar nelielu gabaliņu.

 

*ša la la la la, mazs padoms tiem, kam kādreiz nodreb roka un kūka par ātru izceļas no cepeškrāsns, tādējādi liekot tās viducim iekristies un maliņām paliekot virs pārējās kūkas 'līmeņa' - kad kūka izņemta no ledusskapja, kūkas augšpusi ar asu, lielu nazi iespējams pielīdzināt pēc savām vēlmēm un mazos negludumus nogludināt, tādējādi augšpusi padarot pilnīgi līdzenu.

*ša la la, otrs mazs padoms - šo kūku esmu gatavojusi arī divstāvīgu un !četrstāvīgu! un varu teikt, ka tā kopā turas ļoti stabili un izdosies arī tev!