našķoties

View Original

divu veidu pitas maizes kabatiņas

8 pitas maizīšu pagatavošanai nepieciešams:

500g kviešu milti + milti mīklas rullēšanai

300ml silts ūdens

11g sausais raugs

1 tējk sāls

1 ēd.k. cukurs

1 ēd.k. olīveļļa mīklai + eļļa arī mīklas apsmērēšanai pirms rūgšanas

 

 

Pagatavošana:

  1. Bļodā ber miltus, sāli, cukuru un sauso raugu - visu samaisa. Pievieno silto ūdeni, apmaisa un mīca apm. 7min, līdz izveidojas atsperīga, viendabīga mīkla. Ja nepieciešams, var pievienot vēl mazliet ūdens vai miltus.
  2. Mīklu liek atpakaļ bļodā, apsmērē ar olīveļļu, apklāj ar tīru dvieli un atstāj siltā vietā uz apm. 1h, līdz mīklas izmērs dubultojies.
  3. Kad tas noticis, mīklu izņem no bļodas, sadala 8 vienādos gabalos, katru atsevišķi izrullē apm.12-14cm diametrā un atstāj uzrūgt vēl apm. 10min.
    • Tiem, kuri izvēlējušies maizītes cept cepeškrāsnī, tā jāuzkarsē līdz 210°C un tajā sildīties jāliek arī cepampanna, uz kuras tiks liktas maizītes.
    • Uz karstas pannas liek izrullētos mīklas aplīšus un cep apm. 10min, vai līdz maizītes no augšas apbrūnējušas un uzpūtušās.
    • Pitas maizēm, kas ceptas krāsnī, kabatiņas izveidosies pašas un atliks tās vien atgriez, lai iekšā saliktu izvēlēto pildījumu. Gatavās maizītes ietin dvielī, lai tās neapkalst un nekļūst kraukšķīgas.
      • Visiem, kuri pitas maizes ceps uz plīts, nepieciešams uz vidējas uguns uzkarsēt pannu un to nedaudz ieziest ar olīveļļu.
      • Uz pannas pa vienai liek sagatavotos mīklas aplīšus un cep līdz apakša apbrūnējusi, tad maizīti apgriež otrādi un turpina cept, līdz gatava arī otra puse.
      • Uz pannas ceptajām pitas maizēm 'kabatiņa' neizveidosies, tāpēc tās būs jāpārgriež uz pusēm ar nazi, lai vidū pēcāk kārtotu pildījumu.
  4. Tas arī viss. Galvenais atcerēties, ka mīklai nepieciešams laiks, lai rūgtu un veidotos, tāpēc labam rezultātam nevajadzētu šo procesu sasteigt. Pikniku sezona garām, taču maizītes noteikti labi noderēs gan ikdienā, gan ciemiņu reizēs.