našķoties

View Original

ķirbja krēms ar dzērvenēm

6 kārtīgiem ēdājiem deserta pagatavošanai nepieciešams:

Ķirbja krēma kārtas pagatavošanai:

400g ķirbis bez sēklām un mizas (šķirne pēc izvēles)

700 ml saldais krējums (ja sirdsapziņa un treniņzāles abonements neļauj patērēt tik daudz saldā krējuma, daļu iespējams aizvietot ar pienu)

6 tējk. želatīns (apm. 25g)

4 ēd. k. rums vai kāds cits šķietami labi iederīgs stiprs alkoholisks dzēriens (bez tā var arī iztikt)

1 vaniļas pāksts

5 ēd.k. cukurs vai kāds cits saldinātājs

Ogu kārtai:

2.5 gl svaigas attīrītas dzērvenes

1 tējk. želatīns

6 tējk. cukurs (ar cukura daudzumu iespējams variēt)

 

 

Pagatavošana:

  1. Sāk ar dzērveņu kārtu, jo tā būs deserta trauciņa apakšā. Želatīnu aplej ar 2 ēd.k. auksta ūdens un atstāj uz 15min uzbriest. Tikmēr dzērvenes ber katliņā un karsē uz lēnas uguns, ik pa brīdim apmaisot, līdz ogas pārsprāgušas un izveidojusies bieza dzērveņu masa, tad pievieno cukuru.
  2. Gatavo dzērveņu masu izberž caur sietiņu (ja netraucē dzērveņu miziņas, to var arī nedarīt) un tajā iemaisa uzbriedināto želatīnu, līdz tas izkūst.
  3. Dzērveņu kārtu pilda sagatavotajos deserta trauciņos un liek aukstumā sastingt, lai to varētu pārliet ar ķirbja krēmu.
  4. Gaišajai (ķirbja) kārtai paredzēto želatīnu aplej ar apm. 8 ēd.k. auksta ūdens un atstāj uzbriest 15 min.
  5. Ķirbi sagriež sīkos gabaliņos un liek uz pannas vai katliņā sautēties pievienojos nedaudz ūdens (lai tas nepiedeg). Ķirbis noteikti jāpieskata un jāgatavo, līdz gabaliņi pilnībā izšķīduši.
  6. Katliņā lej saldo krējumu, pievieno cukuru, rumu. Vaniļas pāksti pārgriež gareniski, izskrāpē sēkliņas arī to liek katliņā.
  7. Krējumu karsē līdz tas gandrīz vārās, tad noņem no uguns un atstāj ievilkties kādas 15 minūtes. Visu izkāš caur sietiņu un karstajā, viendabīgajā masā izkausē uzbiedrināto želatīnu un pievieno ķirbja masu.
  8. Šo šķidro masu nedaudz padzesē un lej deserta trauciņos uz dzērveņu kārtas.
  9. Trauciņus liek atpakaļ ledusskapī uz apmēram 2 stundām, līdz deserta abas kārtas pilnībā sastingušas. Šo saldo ēdienu iespējams pagatavot dienu pirms viesībām un celt galdā, kad tas nepieciešams.