našķoties

View Original

nugats ar riekstiem un dzērvenēm

Apmēram 15x15 cm formai nugata pagatavošanai nepieciešams:

220g rieksti (vēlams pistāciju, taču šoreiz izlīdzējos ar lazdu riekstiem un mandelēm)

sauja žāvētas dzērvenes (bez tām var arī iztikt)

220g medus

2 olu baltumi

vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

olīveļļa formas ieziešanai

.. un daudz brīvā laika

 

Pagatavošana:

  1. Liek katliņu vai bļodu ūdens peldē, to karsējot izkausē medu.
  2. Cepamo pannu izklāj ar cepampapīru, uz tās ber riekstus un liek apm. 180°C sakarsētā cepeškrāsnī apm. uz 10-15 min, lai rieksti apgrauzdējas.
  3. Atsevišķā bļodā ar mikseri sakuļ olu baltumus, līdz veidojas stingras putas, tās pievieno medum.
  4. Šajā brīdī sākas īstais pārbaudījums - ilgā maisīšana - jūs neticēsiet, šī masa ūdens peldē jākarsē un jāmaisa 50 min, tad to arī dara.
  5. Kad šis laiks pagājis, nekas nav beidzies, pievieno vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru, riekstus un žāvētas dzērvenes un turpina karsēt un maisīt vēl apm. 50 min - TIEŠĀM? - tiešām..
  6. Iespējams, ka kādam tas notiks ātrāk vai mazliet vēlāk, taču vēlamā masas konsistence ir pavisam bieza.. Vairāk šķitīs, ka olbaltumi un medus ir aplipuši ap riekstiem kā rieksti ielikti olbaltumos.
  7. Masu ar karoti saspiež formā, kas izklāta ar cepamo papīru un iesmērēta ar eļļu, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī, līdz tā pilnībā sacietējusi.
  8. Pēc kādām 2h nugatu jau var ņem ārā no aukstuma un griezt gabaliņos. Es izvēlējos garenas strēmeles, bet apsolu, ka arī kvadrātiņi būs gardi.
  9. Lūk, nugatu noslēpums ir atklāts!

*  Ideja - ja tomēr šķiet, ka nugats arī sacietējot nav tik stingrs, kā gribētos, tad nekas nav zaudēts, un masu droši var likt atpakaļ katliņā (ūdens peldē) un gatavot līdz šķiet, ka vēlamais panākts.