našķoties

View Original

dievīgi saldskābā laima kūka

Lai ar kūku piepildītu 23cm diametra pannu nepieciešams:

Pamatnei:

1 1/2 paciņa klasiskie "Selgas" cepumi

3 ēd.k. cukurs

80g kausēts sviests

 

Pildījumam:

1 bundžiņa iebiezinātais piens ar cukuru

kādu 4 laimu sula - apm. 150 ml sulas

200g skābais krējums

1 1/2 tējk. smalki sarīvēta laima miziņa

3 olu dzeltenumi (baltumi noderēs bezē taisīšanai!)

 

Virskārtai:

3 olu baltumi

170g cukurs

 

Pagatavošana:

  1. Sāk ar pamatni - cepumus samaļ blenderī vai sasmalcina ar gaļas āmuriņu sīkās drupačās, tām pievieno cukuru, kausētu sviestu, samaisa un vienmerīgi izklāj ar cepamo papīru izklātā cepampannā. Kūkas pamatni liek malā un gatavo pildījumu.
  2. Pildījumu pagatavo bļodā samaisot kondensēto pienu, no laimiem izspiesto sulu, laima miziņu, olu dzeltenumus un skābo krējumu. Pildījumu lej kūkas pamatnē un liek 175°C sakarsētā cepeškrāsnī un cep apm. 20 - 25 min.
  3. Kamēr kūka krāsnī, čop, čop, uz ašo uztaisām bezē virskārtu - ūdens peldē liek bļodiņu ar cukuru un olbaltumiem. Karsē un cītīgi maisa līdz cukura graudi pilnībā izkusuši (apm. 7-8min.).
  4. Kad pataustot starp pirkstiem olbaltumu masu, cukura graudi nav jūtami, ņem mikseri un visu kuļ līdz iegūtas stingras putas.
  5. Ap šo laiku arī kūkai jābūt gatavai. Kūku izņem no cepeškrāsns, uz tās liek olbaltumu putas. Ja pieejams gāzes deglis, tad glītākam skatam šajā brīdī kūkas virspusi iespējams apbrūnināt, ja nav, tad ar visu olbaltumu cepuri liek to cepeškrāsnī un, durvis atstājot nelielā šķirbiņā, turpina cept vēl apm. 10 min.
  6. Kad laima kūka gatava, to liek ledusskapī, lai atdziest. Kad kūka pastāvējusi vēsumā, to griež paprāvos gabalos un dod ciemiņiem un cienā ar kafiju.