našķoties

View Original

crème brûlée

12 nelielām, taču labi barojošām porcijām nepieciešams:

1l saldais krējums

1 vesela vaniļas pāksts & sēklas tajā iekšā

1 gl cukurs (neieteiktu pārspīlēt un glāze var būt nepilna, taču to katrs sapratīs pēc garšas) + cukurs crème brûlée augšējai daļai

12 olu dzeltenumi

 

Pagatavošana:

1. Ieslēdz cepeškrāsni, lai silst līdz 150ºC.

2. Saldo krējumu lej katliņā, tam pievieno no vaniļas pāksts izņemtās sēkliņas un visu vaniļas pāksti.

3. Uz vidēji lielas uguns karsē katliņa saturu līdz tas tuvojas vārīšanās stadijai. Tieši pirms tās noņem katliņu no uguns un atstāj apm. 20 min, lai vaniļas pāksts saldajā krējumā atstāj visu to, ko var atstāt un viss nedaudz atdziest.

4. Tikmēr atsevišķā bļodā atdala olas dzeltenumus no baltumiem. Baltumus izmanto bezē cepumu cepšanā un kūku dekorēšanā (iedvesmai iesaku ielūkoties šeit - http://ejuz.lv/bezeglazura ), dzeltenumus izmanto šai pašai receptei. Olu dzeltenumiem pievieno cukuru.

5. No katliņa izņem vaniļas pāksti un katliņa saturu, kas jau nedaudz padzisis lēnām pievieno olu dzeltenumiem. Ja saldais krējums būs pārāk karsts, olu dzeltenumi draudēs pārvērsties par omleti, tāpēc būsim pacietīgi un cītīgi maisītāji.

6. Visu šķidro masu izkāš caur sietiņu un pilda sagatavotajās formiņās (manā gadījumā - burciņās).

7. Cītīgākajiem noteikti iesaku noņemt ar karoti tās nelielās putiņas, kas izveidojušās uz katras porcijas, taču pārējiem iesaku atmest ar roku, jo augšējo kārtu klās cieta cukura kārtiņa.

8. Piepildītos trauciņus kārto uz pannas un liek cepeškrāsnī. Kad panna iestutēta tur, to piepilda ar karstu ūdeni apmēram līdz formiņu vidum.

9. Taisa cepeškrāsns durtiņas ciet un cep apm. 40-45 min. Tā kā katras formiņas, cepeškrāsnis un pavāri ir atšķirīgi, tad iesaku ielūkoties cepeškrāsnī jau pēc pirmajām 30 min.

10. Deserts ir gatavs, kad masa ir sastingusi, taču viducis, formiņu pakustinot, ir viegli želejīgs. Tad desertus izņem no ūdens un kārto uz galda un gaida, kad tie pilnībā atdzisīs.

11. Crème brûlée ir patiešām izdevies, ja pirms tā ēšanas, ar karoti uzsitot pa augšpusi, dzirdama skaņa. Katram trauciņam uzber nedaudz cukura, to grozot cukuru izlīdzina pa visu virsmu. Ņem gāzes degli un, to visu laiku kustinot, izkausē uzbērto cukuru. Lai pirms ēšanas nodrošinātu 100% kraukšķi uzber vēl vienu nelielu cukura kārtiņu un kausēšanu atkārto.

12. Kad augšējā karamelizētā kārta ir atdzisusi, crème brûlée ir gatavs. Aleluja! To parasti pasniedz ar svaigiem augļiem un ogām. Šajā reizē izvēlējos avenes - lai slava saldētavai un sasaldētām avenēm ziemā!