našķoties

View Original

brokastu baltmaize

Lai pagatavotu vienu kukulīti nepieciešams:

400 g kviešu miltu

180 ml piena

120 ml ūdens

20 ml eļļas

1 ēd.k. cukura

1 tējk. sāls

1/2 tējk. sausā rauga

Pagatavošana:

  1. Bļodā ber sauso raugu, pievieno pusi piena (vēlams, lai tas ir nedaudz silts vai vismaz istabas temperatūrā) un cukuru, apmaisa un atstāj sagatavoties 15 minūtes.

  2. Rauga maisījumam pievieno atlikušo pienu, ūdeni, sāli, miltus un eļļu, visas sastāvdaļas samīca ķepīgā mīklā.

  3. Mīklas bļodu apsedz ar tīru virtuves dvielīti, novieto siltā vietā un atstāj uzrūgt 2 stundas.

  4. Uzrūgušo mīklu apber ar miltiem, lai tā nelīp pie rokām, tad izņem no bļodas un ar kārtīgi apmiltotām rokām izveido nedaudz garenu kukulīti tā malas ir kā ar rokām virzot uz kukulīša leju un ar tādu sajūtu, ka tās tiek gluži kā palocītas zem kukulīša (vienvārdsakot - mīklā neiemīca papildu miltus, bet, lai ar to darbotos, apkārt tai miltus nežēlo un izveido kukulīti).

  5. Maizīti novieto uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, un mīklu atkārtoti uzraudzē vēl 20 minūtes, tad to nedaudz apber ar miltiem (labi, šo var arī nedarīt, tik man dikti patīk tas miltainais skats, kad maizīte gatava), ar asu nazi augšpusē iegriež pāris līnijas un gatavo līdz 230°C sakarsētā cepeškrāsnī 22 - 25 minūtes.

  6. Gatavo kukulīti atdzesē, tad griež šķēlītēs un ēd (šis vispār man šķiet tāds kā mīts, ka kāds patiesi spēj sagaidīt, līdz maize ir pilnībā atdzisusi, bet to par gaidīšanu un dzesēšanu teicu pieklājības un etiķetes dēļ 😅 vispār grieziet to siltu, apziediet ar sviestu un ēdiet laimīgi 😀🥖👍🏻)