našķoties

View Original

Lieldienu cepumi

Lai pagatavotu kādus 30 - 35 cepumus ar apelsīnu karameli nepieciešams:

Cepumiem:

260 g kviešu milti

220 g sviests istabas temperatūrā

60 g pūdercukurs

 šķipsniņa sāls

vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

 

Apelsīnu karamelei (patiesībā pietiks ar pusi minēto sastāvdaļu, taču iesaku karameli pagatavot vairāk, jo tā garšo burvīgi, un gribēsiet to pievienot visur, visur):

200 g cukurs

80 ml svaigi spiesta apelsīnu sula

120 g sviests

80 ml saldais krējums

1 ēd. k. smalki sarīvēta apelsīna miziņa

šķipsniņa sāls

vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts

 

Pagatavošana:

  1. Vispirms pagatavo cepumus - paliela izmēra bļodā liek sviestu istabas temperatūrā un ar mikseri kuļ kādu minūti, līdz tas kļuvis gaišāks, tad pievieno pūdercukuru un turpina kult vēl kādas divas minūtes, līdz izveidojusies gaisīga masa.

  2. Sviesta masai pievieno vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu un šķipsniņu sāls, sastāvdaļas sajauc, tad mikseri pārslēdz vislēnākajā režīmā, un kādos divos piegājienos pievieno miltus.

  3. Kad izveidojusies tāda kā drupačaina masa, mikseri izslēdz (jā, vispār šeit vietā piebilst, ka nav nepieciešamības mīklu pārmaisīt). Ar rokām mīklu saspiež kopā vienā pikucī, to saplacina, ietin maisiņā vai pārtikas plēvē un liek uz 30 - 40 min ledusskapī.

  4. Kamēr mīkla ledusskapī, laiks gatavot apelsīnu karameli - katliņā ber cukuru un to pārlej ar apelsīnu sulu. No šī brīža katliņā saturu nedrīkst maisīt (ja ir nepieciešamība, tad tikai, pieturot aiz rokturiem, katliņu drīkst nedaudz pakratīt), citādāk karamele kristalizēsies, un viss darbs būs veikts veltīgi. Tātad - katliņu liek uz plīts un karsē uz vidēji zemas uguns kādas 25 - 30 min.* Šķidrums burbuļos un būs gatavs turpmākajām darbībām, kad tas būs ieguvis tādu kā tumša dzintara nokrāsu un nedaudz sabiezējis.**

  5. Kad karamele ieguvusi vēlamo nokrāsu, katliņu noņem no plīts, lēnām tajā iemaisa (jā, te beidzot drīkst maisīt) saldo krējumu, sāli, rīvēto apelsīna miziņu, vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu un pēcāk arī sviestu, līdz tas izkūst. Katliņu ar karameli atstāj kādā vēsākā vietā, līdz tā atdziest pavisam.

  6. Atgriežamies pie cepumiem - mīklu izņem no ledusskapja, ja tā kļuvusi pārāk cieta, tad rokās nedaudz sasilda, tad liek uz galda, kas apbērts ar miltiem, un izrullē apm. 3 - 5 mm biezumā, tad ar formiņu izspiež cepumus*** Pusei cepumu viducī izspiež aplīti, pārējos cepumus atstāj neskartus.

  7. Cepumus izkārto uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, tad uz 15 min tos liek ledusskapī (jā, šis solis varētu likties nevajadzīgs, bet patiešām iesaku to izpildīt, būs tā vērts), tad 175°C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo kādas 8 - 10 min, līdz cepumi maliņās kļuvuši gaiši brūni, pēcāk tos atstāj pilnībā atdzist.

  8. Pienācis laiks, manuprāt, foršākajai gatavošanas daļai - uz cepumiem bez caurumiņa viducī ar caur konditorejas maisiņu vai vienkārši ar mazu karotīti liek apelsīnu karameli, tad virsū uzspiež caurumainos cepumus. Karameli var likt pavisam bagātīgi - tā salipinās cepumus un glīti pacelsies to virspusē.

  9. Gatavos cepumus pārkaisa ar pūdercukuru, un visus pārsteidz ar šitādu Lieldienu brīnumu.

 

* Karsēšanas ilgums atkarīgs no tā, vai karamele tiek gatavota no visa sastāvdaļu daudzuma vai tikai puses, kā arī katliņa izmēra - jo katliņa dupša virsma lielāka, jo karamele mazāku laiku jāvāra.

** Jā, visu karsēšanas laiku karameli maisīt nedrīkst, tai vienkārši savā nodabā (nedaudz pieskatītai) jāburbuļo. Par karameles krāsu iespējams pārliecināties uz brīdi katliņu noņemot no karstuma avota, tad putas nosēdīsies, un tā atklāsies skatam.

*** Šoreiz tematiski izvēlējos cepumus gatavot olas formā, taču noderēs arī aplīši, sirsniņas, rombiņi un visas citas formas.