našķoties

View Original

tā labā brokastu brioša maize

 

Lai pagatavotu 2 ķieģelīšizmēra kukulīšus nepieciešams:

670 g kviešu milti + milti, lai mīkla neliptu pie rokām gatavojot kukulīšus

240 g sviests (istabas temperatūrā)

70 g cukurs

5 paliela izmēra olas

240 ml piens (istabas temperatūrā)

2 tējk. sausais raugs

1/2 līdz 1 tējk. sāls

+ sakulta ola maizes pārsmērēšanai pirms cepšanas

+ sviests cepamformas ieziešanai

 

Pagatavošana:

  1. Bļodā ber sauso raugu un cukuru, aplej ar pienu, samaisa un atstāj siltā vietā uz 10-15 min.
  2. Burbuļainajā masā iemaisa olas.
  3. Tajā pašā bļodā ber kādas 2/3 no receptē paredzētajiem miltiem, kārtīgi ar karoti samaisa, tad pievieno atlikušo trešdaļu un sāli.
  4. Laiks, manuprāt, svarīgākajai daļai - mīcīšanai. Šo nekādā gadījumā nedrīkstētu noslinkot, jo tieši pareiza mīcīšana gala rezultātu padarīs ne sausu, ne cietu, bet patīkami porainu un burvīgi gardu. Kur mēs palikām? Jā, kad milti pievienoti, mīkla būs pavisam ķepīga. Tad tajā jāmetas iekšā ar visām četrām un tā jāmīca kādas krietnas 5 min.
  5. Uz aci sviestu sadala 6 līdzīgās daļās un pa vienai sestdaļas piciņai pievieno mīklai, iemīca, tad liek nākamo un atkal atsevišķi iemīca. Kad viss sviests ir kārtīgi iestrādāts, mīcīšanu turpina vēl 10 min, tad izveido apaļu bumbu, liek bļodā, pārklāj ar tīru dvielīti un siltā vietā atstāj uzrūgt 60 - 70 min.
  6. Kad mīkla uzrūgusi, to sadala divās vienādās daļās. Bildēs apakšā var redzēt, ka vienu mīklas kukulīti gatavoju klasiskā ķieģelīšmaizes formā, bet otru - no 8 mazākām bumbiņām. Lai arī kāds būtu maizes skats, tas garšu šoreiz nemainīs, tā kā drīkst izvēlēties to, kurš pašam/-ai liekas glītākais.
  7. Kad izveidoti kukulīši, tos liek cepamformā, kas bagātīgi ieziesta ar sviestu, tad tās abas pārklāj ar dvielīti, un atkal mīklu atstāj uzrūgt. Šoreiz rūgšanai pietiks ar kādām 20 - 30 min.
  8. Kad kukulīši uzrūguši, tos apsmērē ar sakultu olu, liek 190℃ sakarsētā cepeškrāsnī uz 35 - 40 min. Cepšanas laiks noteikti atkarīgs no katra paša cepeškrāsns, bet briošmaize būs gatava, kad tā viscaur būs pacēlusies un visās malās kļuvusi karameļbrūna.
  9. Kad maize ārā no krāsns, to brīdi atdzesē, tad griež šķēlēs un apziež ar sviestu. Tā ir pasaka!