našķoties

View Original

karameļu krēma deserts

Šis ir patiešām viens spēcīgs saldais ēdiens (tāds īsts un ļoti koncentrēts garšās), tāpēc, manuprāt, ar tā daudzumu nevajadzētu pārspīlēt (nē, tiem, kam ļoti, ļoti gribas, noteikti pārspīlējiet, un viss būs ļoti labi). Lai nu kā - šī iemesla dēļ es tos pildīju mazmazītiņos trauciņos, kur katrā ietilpināmi vien 80 ml, bet vienai personai tas ir pilnīgi pietiekami. Lai Jūs nemulsinātu ar šo mazo formātu, vēlreiz teikšu, ka lielākie saldummīļi būs priecīgi arī par lielākām porcijām, tā kā neliedziet sev neko.

 

Lai pagatavotu 12 gab. apmēram 80 ml tilpuma karameļu desertus nepieciešams:

9 olu dzeltenumi (baltumus var sasaldēt vai pagatavot, piemēram, bezē cepumus)

220 g cukurs

700 ml saldais krējums 35%

3/4 tējk. vaniļas ekstrakts vai paprāva ēdamkarote vaniļas pūdercukurs (katrā ziņa - jo īstāks vaniļas avots, jo labāk)

180 ml ūdens

+ svaigas, savārītas ogas, augļi vai vienkārši šķipsniņa sāls (jā, sāls arī ļoti patīkami izcels karameles garšu) pasniegšanai

 

Pagatavošana:

  1. Katliņa ber cukuru, to aplej ar ūdeni un liek uz plīts karsēties. Tagad svarīgākais - katliņa saturu nedrīkst maisīt nemaz. Kamēr karamele vārās, tajā nedrīkst likt nevienu svešķermeni, citādāk radīsies cukura kristāli un tie visu sabojās. Kad karamele sākusi burbuļot, uguni samazina uz vidēju un visu turpina karsēt vēl kādas 20 - 25 min (mums katram, protams, ir pavisam atšķirīgi regulējama plīts, tāpēc šis process var notikt gan ātrāk, gan nedaudz lēnāk), kamēr masa sāk brūnēt.*
  2. Kamēr karamele vārās, olas dzeltenumus atdala no baltumiem, liek bļodā un ar dakšiņu viegli sakuļ.
  3. Atgriežamies pie karameles - tā vēl joprojām ir uz plīts.** Kad redzams, ka karamele sāk brūnēt, ir laiks tai pievērsties. Brīdī, kad sajūtama patīkami karamelīga smarža, un burbuļojošā masa kļuvusi tik brūna kā konfekte "Gotiņa", sagatavo putojamo slotiņu, samazina karstumu uz vismazāko un karamelē lej kādas 2/3 no visa paredzētā saldā krējuma. Masu aktīvi maisa un nebrīnieties, ja kaut kur būs saķepis kāds lielāks vai mazāks karameles gabals.
  4. Katliņa saturu lēnām turpina karsēt un vienkārši maisa, kamēr visi karameles gabali izkusuši pilnībā un iegūts karamelīgs šķidrums, tad iemaisa vaniļas pūdercukuru vai vaniļas ekstraktu, katliņu noņem no uguns un pievieno atlikušo saldā krējuma trešdaļu.***
  5. Tagad ļoti atbildīgs brīdis - ja saldā krējuma sajaukšana ar olu dzeltenumiem būs par ātru, tad beigās iegūsim saldu olu kulteni, tāpēc, lūdzu, rāmi lēnām! - Sīkā strūkliņā saldo krējumu lej olu dzeltenumos un aktīvi, aktīvi, aktīvi maisa, līdz viss sajaucies.
  6. Deserta masu lej karstumizturīgos trauciņos, tos kārto uz cepamplāts, kuru pēcāk piepilda ar siltu ūdeni apmēram tā, lai trauciņi tiktu nosegti līdz pusei.
  7. Pannu ar trauciņiem liek 160°C sakarsētā cepeškrāsnī, un desertus gatavo kādas 35 - 40 min, pēcāk izņem no krāsns un ļauj atdzist.
  8. Patiesībā šī recepte ir pavisam vienkārša, tāpat ir arī visas nepieciešamās sastāvdaļas. Galvenais atcerēties, ka karameli nedrīkst maisīt, piededzināta tā nav derīga, bet pārāk karsts saldais krējums var olu dzeltenumus pārvērst saldā omletē, un šo es atzinu par vērtīgu pieminēt beigās, lai gardums izdodas visiem, visur, visos laikos. :) 

 

* Šī deserta gatavošanas daļa veido tā īpašo karameļu garšu pašās beigās. Jo tumšāka būs karamele, jo intensīvāka garša. Svarīgi tikai nepārspīlēt un karameli nepiededzināt.

** Ja šķiet, ka kāda daļa kļuvusi brūnāka un tā vien prasās karameli apmaisīt, tad iespējams katliņu nedaudz pagāzelēt turot aiz rokturiem.

*** Šī saldā krējuma daļa mazliet atdzesēs deserta masu, lai tā būtu mazāk draudīga olu dzeltenumiem.